ДИМА И ИВАН:“Да танцуваш Линди Хоп е начин на живот, не само танц, защото носи много динамика, радост, пътувания, нови запознанства и свободна сцена за себеизразяване“

Интервю на Виктория Христова, репортер на в-к „Алтернатив прес“-Пловдив

– Като за начало на разговора, ни да ни обясните какво представлява суингът? Разкажете ни за него.

-Суинг музиката и танците са част от афро-американската култура от началото на ХХ-ти век. Те са уникална смесица от различни традиционни елементи на отделните етнически общности в САЩ, а в последните 30-тина години заразиха и цял свят. Суинг танците обединяват голяма палитра от стилове, измежду тях са Линди Хоп, Соло Чарлстон, Колежански Шаг, Балбоа, Блус… Ключов елемент и в музиката, и в движението е импровизацията и тя дава възможност на всеки да изрази себе си. Това са социални танци, изпълнени с приповдигнато и зареждащо настроение и водещи до много нови запознанства.

– Кои са организаторите на Lindy Hop Plovdiv?

– Ние сме Дима Атанасова и Иван Здравков.

Дима: Аз съм отдаден франкофон и се занимавам основно с мода, винаги съм имала интерес към изкуството във всичките му форми. Имам особен интерес към фолклора и съм танцувала народни танци 7 години в София и Брюксел. От както започнах да танцувам суинг, тази култура се превърна в новата ми страст.

Иван: По професия съм програмист. Имам разнообразни интереси, като близо 15 години съм се занимавал с бойни изкуства. Имам влечение към японската култура и език, музиката и гейминга. В последните 3 години съм изцяло отдаден на суинг танците, подкрепяйки местната сцена в Пловдив и развивайки се навън.

– Разкажете ни малко повече за вас и за клубната Ви дейност.

-И двамата сме отдадени на идеята да създадем още по-голяма суинг общност в Пловдив и да заразяваме хората тук с уникалните енергия и позитивизъм на тези танци. Школата съществува от близо 4 години, организираме часове по Линди Хоп и Соло Джаз, участваме в публични изяви, организираме социални събирания всяка седмица и тематични партита всеки месец, участваме и помагаме в организацията на международни суинг фестивали, като Balkan Lindy Hop Championship / Love Swing Dance Festival, който ще се проведе в нашия град съвсем скоро – от 3-ти до 6-ти октомври.

– Какво Ви харесва в този вид танци?

– Харесва ни това, че носи много откровено щастие на всеки, който танцува и то в една сигурна и спокойна среда. Тези танци са се превърнали в универсален език, защото почти няма държава по света, в която да отидеш и да няма суинг общност. Да танцуваш Линди Хоп е начин на живот, не само танц, защото носи много динамика, радост, пътувания, нови запознанства и свободна сцена за себеизразяване.

Участвате ли в състезания или танцувате за удоволствие?

– Не сме участвали на големи състезателни форуми, но при всяка възможност се включваме, защото е много забавно. На този етап сме се фокусирали в развиването на школата в Пловдив, а не толкова в състезателна кариера, т.е. определено наблягаме на удоволствието.

-Кой се интересува от суинг?

-Бихме казали, че всеки може да се интересува от суинг, но може би основен елемент е това да харесваш джаз музика и да имаш желание да се движиш. Откакто танцуваме, сме забелязали, че тези танци преодоляват всякакви задръжки у хората и дори тези, които твърдят, че никога не биха могли да танцуват каквото и да било в социална среда, след една година, две, стават много добри танцьори… В часовете ни влизат хора от под 18 до над 60 години, така че дори и възрастово не бихме могли да ограничим общността…

-Вие участвахте в денят на реката в Пловдив. Какво беше усещането да си част от този грандиозен празник?

– Вълнувахме се, защото и двамата не сме родом от Пловдив, но реката е може би една от любимите ни неизменни за нас части на града. До такава степен сме увлечени от спокойствието, динамиката и живота, които тя носи със себе си, че дори живеем съвсем близо до нея. Винаги сме искали да организираме някакво събитие на брега ѝ, така, че с огромно удоволствие се включихме съвсем непринудено в този празник.

Усетете тръпката от суинга тук:

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s