ХУДОЖНИКЪТ КЪНЧО КЪНЕВ -„ИЗКУСТВОТО Е ЛЮБОВ, КОЯТО ТРЯБВА ДА СРЕЩНЕ СЪПРИЧАСТНОСТ, ЗА ДА НИ ОБОГАТИ ИСТИНСКИ“

Интервю на Йоана Георгиева, репортер на в-к „Алтернатив прес“-Русе

ХУДОЖНИКЪТ КЪНЧО КЪНЕВ -„ИЗКУСТВОТО Е ЛЮБОВ, КОЯТО ТРЯБВА ДА СРЕЩНЕ  СЪПРИЧАСТНОСТ, ЗА ДА НИ ОБОГАТИ ИСТИНСКИ“ – АЛТЕРНАТИВ ПРЕС

Художникът Кънчо Кънев, който зарадва гражданите на Русе с последната си изложба „Диалог“. При своето гостуване в галерията творецът се съгласи да даде специално интервю за нашата младежка медия „Алтернатив прес“, за което ние много му благодарим!

-В началото на нашия разговор ще Ви помолим да се представите на нашите читатели. От колко време се занимавате с това великолепно изкуство?

– С рисуване се занимавам от 59 години. Когато бях на 3 години, видях една черно – бяла рисунка във вестника и това много ме впечатли. Тогава се роди мечтата ми един ден да стана художник. Като се замисля, винаги съм искал само да рисувам.

-Вие живеете в Холандия, каква е творческата Ви практика там и какви изложби сте имали извън България ?

– Аз съм художник на свободна практика. Основното, с което се занимавам е да рисувам в моето ателие, следователно и да покажа моето изкуство във възможно по – голям мащаб, разширявайки моя обсег. Изложби съм имал в Италия, Белгия, Германия, Испания, Румъния и къде ли не?

– Как се зароди идеята за изложба в Русе ?

– Идеята за тази изложба се появи доста отдавна. Честно казано чувството да направя изложба тук, в моя роден град е неописуемо. Като се има предвид колко много хора дойдоха на откриването на изложбата, макар и в тези отпускарски дни, няма как да не съм истински благодарен. Почувствах се истински жив.

-Защо озаглавите изложбата си “ Диалог „?

-Защото тя е диалог с мен самия, но също и е диалог със зрителите. Това е начин, по който да видя дали мястото ми е на този свят. Исках да разбера като художник с какво съм допринесъл за този свят. Мисля, че хората имат нужда от изкуство, за да разпуснат. Когато отидат на изложба, на театър, на опера те се чувстват истински одухотворени и това ги прави по-добри и откровени със себе си.

– Какво искате да предадете на зрителите като послание, по какъв начин, чрез какви художествени форми?

– Най – вече искам да предам на зрителите, че човек трябва да изразява себе си под формата на една любов, която да срещне съпричастност, за да се получи синхрон, който да обогати самия човек и ближните му.

– Защо живеете в Холандия, а не в България?

– Стана съвсем случайно. На един международен пленер се запознах с художници от САЩ, Германия, Холандия и някак си си допаднах с холандците. Един от тях ме покани да отида там за един месец, но по-късно реших да остана в Холандия, защото ми харесаха хората, съответно и те моето изкуство.

-Какво ще желаете на младите художници, а на всички на артисти?

– Искам да им пожелая една твърдост в характера им, защото никак не е лесно да бъдеш художник. Това е една стръмна пътека, с много трудности, но те все пак трябва да имат хъс да продължават напред, защото в крайна сметка те ще получат удовлетворение от това изкуство, където никъде другаде няма да усетят.

Кънчо Кънев продължава своите  „Диалози“ с рисуване пред публика

– Благодаря Ви много за интересния разговор!

– Благодаря и аз!О, страхотно!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s