ДАНИЕЛА ВИСОЦКАЯ – ЕДИН ГОТИК МОДЕЛ, КОЙТО ЗАСТАВА ЗАД ФОТООБЕКТИВА, ЗА ДА ПОКАЖЕ КРАСОТАТА НА РАЗЛИЧИЕТО

Интервю на Иво Йорданов, репортер на в-к „Алтернатив прес“

Снимки: Ели Михайлова

-Известна си като готик модел и това, което създаваш е изкуство. Но наскоро ти мина и зад фотообектива. Какво те мотивира?


Здравейте, радвам се, че отново решихте да ме интервюирате.Чест е да се работи с вас и много се радвам, че продължавам да поддържам интереса на читателите. Мотивираха ме фото сесиите, с които се занимавам. Аз самата винаги съм предпочитала всичко сама да правя, сама да избирам местата, идеите за снимките и т.н. Даже предпочитам преди да започнем да набележа няколко места който да заснема и да покажа на фотографа ми цялостната идея. Освен, че съм готик модел, в мен винаги се е криел и един фотограф с неизчерпаеми идеи и с доста надарено око в детайлите.

-Какво е в центъра на твоето фото око?


-Залагам на портретната фотография. Тя ми се отдава повече, според мен.

-Какви са моделите ти, как ги избираш?

-Нямам определен тип хора. В общи линии избирам двете пълни противоположности от перфектни, до не чак толкова фотогенични хора. Даже предпочитам да снимам хора, които не се вписват в общо приетите норми за красота. Защото портретната фотография е доста сложно нещо, не е просто да стоиш и да щракаш копчето, както казват старите хора- всяко нещо си има чалъм. Трябва да търсиш черти, определен ъгъл на лицето. Не е толкова лесно, колкото изглежда. Аз обичам трудностите и това ми харесва много. Целта е да се постигнат максимални умения в обработката на снимката. Тук изключваме неща, като така наречената „Пластична хирургия“ във фото шоп. Говоря за неща като светлина, експозиция и т.н. Даже понякога и самото място играе роля. Като фотограф смея да твърдя, че съм доста амбицирана, а и не само, като човек също. Във всяко нещо, с което се захвана влагам всичко, за да го направя както трябва и то да изглежда повече от перфектно.

-Има ли някой, който ти помага в това начинание и имаш ли вдъхновител, някое голямо име във фотографията?

-Да, има хора които ми помагат страшно много. Все пак да не забравяме, че моето обкръжение е пълно с фотографи.

За големи имена във фотографията не мога да говоря, поне лично аз, но има наистина много добри световно признати фотографи. Аз определено имам своите вдъхновители и хора на който съм последовател това са :Irene Rudnyk, Anita Sadowska , Lyonel , Nemanja Sekulic , Paul Hoffmann

-Каква е разликата между това да бъдеш модел, да позираш и ти да си човекът, който да определя какво да е поведението на модела, да режисира?

-Съществена разлика не мога да усетя, може би, защото дълго време съм работила с определен тип фотограф и в общи линии аз съм била водещата в снимането. Но нещата вече се променят и мога да кажа, че и двете са ми доста лесни, дори и да ги правя едновременно. Може би е по-добре, ако преди това си бил в ролята на модел. Така като застане човека пред обектива, знае коя поза ще му подхожда и по лесно може да позиционира обекта така, че да излезе добре.

-Някакви идеи за фото изложба имаш ли вече, планираш ли и каква ще е темата?

-Различната красота! Хора с нетипично и нестандартно излъчване.

-Като модел ти започна един много интересен проект, за възраждане на старите сгради в България. Има ли резултати, има ли сгради и места в страната, на които този проект вече вдъхна живот?

-Да, определено успях да предизвикам интереса на хората. Все пак проектът все още не е приключил и се очаква да заснемем още редица стари сгради.

Мога да се похваля с развитие на проекта с „Къщата с ягодите“. Там си има официално издадено становище, което забранява събарянето и.

-Ще продължава ли развитието на този проект или имаш и нови идеи?

-Да. Смятам да развивам проекта в продължение на години и се надявам в него да се включват все повече нови хора, с нови идеи. Смятам, че проектът може да достигне парадоксални мащаби. Все пак, имаме вече прецедент и има, с какво да се похвалим. Това ще послужи като добър пример за напред пред обществото. Аз съм си човек на идеите и голям иноватор. Щом се касае до снимки и фотография, просто липсата на време до някъде възпрепятства осъществяването на идеите, но до някъде това ги отсява. Защото не е хубаво да се захващаме с прекалено много начинания. Това само по себе си е обречено на провал. Трябва да умеем да намираме подходящия баланс. Това си е природна закономерност.

Да ни споделиш някои от твоите творчески планове до края на годината?

-Смятам да направя фото сесия ,с която ще участвам в световен готик конкурс през 2020 година.

-Смяташ ли да се занимаваш професионално с фотография?

-Разбира се. Аз гледам на фотографията като на неизчерпаем източник на знания, като нещо, което можеш да учиш цял живот и дори и цял един живот да не ти стигне да осъществиш идеите си и да усъвършенстваш уменията си.

-Както винаги, разговорът с теб беше изключително интересен и не бих искал да свърши. Със сигурност ще го продължим в бъдеще. Много ти благодаря за него и от името на целия ни екип, и на читателите ни!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s