ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ: „Аз не се конкурирам. Аз пея, свиря и пиша песни.“

Час преди да започне конкурса „Бургас и морето“, великолепният млад творец Георги Милтиядов разговаря с нашия репортер в Бургас Кристиана Димова.

-Морето ражда таланти и това го знаем много добре като бургазлии. Как се появи магията музика в живота на Георги Милтиядов?

– Ами не знам как се е появила! Тя затова е магия! А и май много късно разбрах, че съм омагьосан, защото помня само, че уроците по пиано и пеенето във ВФ „Морски песъчинки“, с ръководител Милена Добрева, а по-късно и в клуб “Сезони”, с ръководители Кина Христова и Чавдар Кондов, се преливаха и все бях на сцената. Магия я нарекох по-късно, около 14-та си година, когато започнах да пиша музика, да се вълнувам от произведенията, които свиря и особено сега, когато уча дирижиране в Музикалната академия и вече дирижирам професионални оркестри.

-Разбрахме за одобрените две песни в конкурса Бургас и морето“, да ни разкажете повече за творческия процес?

– Песните, с които участвам в „Бургас и морето“, са плод на приятелство. Творя с приятели, вълнувам се от това, което те преживяват и сякаш ме допълват. Харесвам силната поезия, сигурно и затова стиховете сами идват при мен. Бургазлията Пейо Пантелеев е едни от най-големите български поети, текстовете му парят, болят. Имам 30 песни по негови стихове. Песента ми с Пейо е първата, с която участвам в конкурса. Казва се “Дано да си простиш”. Изпълнява я Пени Ставрева – съпругата на големия бургаски бард Пламен Ставрев, с който често доста хора ме свързват, защото много обичам неговите песни и ги изпълнявам до днес… Втората песен е по музика и текст на Саня Табакова. Между другото – единствената жена композитор в конкурса тази година! Интересното е, че тя всъщност е книгоиздател и нейната професия не е свързана с конкретно с музиката. Известна е с това, че свири на китара, пее много хубаво руски романси и не само, издала е самостоятелен албум, има много концерти из страната… От Плевен е, близки сме, имаме много общи приятели, познати… И един ден получавам празен мейл, в който бяха прикачени два файла. На единия беше текста, а на другия – запис на песента “Пясък” изпят от нея, с китара… Още преди да чуя финала на произведението ѝ се обадих и казах, че искам тази песен аз да я изпея! И тя отвърна: “Ами, тя е писана за твоя глас!” И така започна процеса, аз обогатих хармонията, разширих формата, Максим Горанов от небезизсвестната група “Диана Експрес” изсвири китарите, аз – пианата, барабаните… Звезеделина Халтъкова изсвири цигулката, Лора Табакова – виолончелото, а между другото е дъщеря на Саня и моя любима. Те двете ще бъдат довечера, с мен на сцената на Летен театър – Бургас. Ще бъдат моето лице!

* -Как преценявате конкуренцията тази година? Какво означава за Вас този конкурс като творец и като бургазлия? *

– Не давам оценки на „конкуренцията“. Избягвам и да слагам акценти на песните – всяка си има свой път и начин да стигне до своите слушатели. Аз затова съм тук, за да дам път на моите песни. Аз не се конкурирам. Аз пея, свиря и пиша песни. Не разбирам защо се нарича конкуренция, състезание, надпревара, но такъв е регламентът и аз участвам с моите песни. Щастлив съм, когато хората ги харесват. Обичам „Бургас и морето“ от дете, защото тук непрекъснато се раждат музика, мелодия, текстове… Атмосферата е незабравима и аз я обожавам!

-Има ли качествена българска музика днес?

– Има прекрасна българска музика. Знам наизуст стотици български песни. Мога да засвиря всяка една, която ми кажете сега! А за бургаските не питайте – няма песен, която да не знам. За мен хубава песен означава стихове и мелодия. Не си падам по „текстове“ на песни, макар че така се казва. Това е стих. Това са думи. И искам да мога да запея една песен, т.е. да има мелодия в нея. Така става докосването.

-Да ни разкажете за интересни и забавни моменти от сценичния Ви живот?

– Ох, какво да Ви разкажа по-напред?! Как пиша и поправям оркестрациите си до последната минута, как и на генералната репетиция съм с молива в ръка уж за последна поправка и музикантите искат да ме обесят, как пиша ноти в колата, как чета за някой изпит в последните секунди, как чакам да ми донесат костюм от Бургас в Шумен (!) три минути преди началото на концерта?! Иначе на сцената хората виждат всичко и концертът е ясен – аз съм весел човек и по време на свирене общувам с всеки, смеем се на случайни грешки, публиката също се смее с нас… В последно време съм ангажиран и със сериозна музика, емоцията от която споделям с оркестрантите като диригент и това е друго поприще, което е изключително дълбоко и по друг начин разтърсващо, там няма забавни моменти, но магията, за която ме попитахте в началото, ме дебне и в дъха на публиката, към която съм с гръб… Но за това тепърва има да говорим, нали?

-С кой български певец искате да направите дует?

– Искам с всички да пея! Безкрайно ги обичам! Затова и пея с всеки един изпълнител, докато му акомпанирам на концертите. Е, ако Орлин Горанов, с когото съм имал десетки концерти като пианист, каже: „Ела, Гого, да изпеем с теб една твоя песен!“, ще бъда безкрайно щастлив, защото и без това има много малко мъжки дуети в българската музика. Но съм пял и с Марги Хранова, Тони Димитрова… Има време за всичко! Господ си знае работата, гледа отгоре и показва! Аз Му благодаря за всичко! Благодаря и на Вас за това интервю! Надявам се да се срещнем отново!

-Благодарим за това великолепно интервю и желаем много успех!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s