Като всички велики музиканти, родните „Ghost Warfare“ тръгват от мазето, за да бъдат днес като метъл гигантите от „Therion“

С бандата разговаря Иво Йорданов, репортер на в-к „Алтернатив прес“-София

*Музикантите записват 4 албум, а скоро за феновете вадят и видео от последния си концерт

В началото на нашия разговор ще ви помолим да се представите за нашите млади читатели.

-Ние сме група Ghost Warfare – окулт метъл банда от Хасково, България. Групата е създадена през 2007-ма от Георги Латев и Димитър Найдев и до момента има издадени три албума: Alternate Endings [2010], Outer Rim I: Beyond The Veil [2014] и Dusk Reloaded [2016], последният, от които издаден и разпространен в световен мащаб от испанската продуцентска компания Art Gates Records. Албумите могат да бъдат намерени на нашият bandcamp профил: https://ghostwarfare.bandcamp.com/

През 2018-та бандата имаше честта да бъде избрана и включена в двоен диск – официално трибют издание на шведските симфоник/готик метъл пионери Therion, озаглавено Therion: Blood Of The Dragon, изпълнявайки кавър на тяхната песен “An Arrow From The Sun”. https://possessionproductions.bandcamp.com/track/an-arrow-from-the-sun

Концертната дейност на бандата се развива засега изцяло на родна територия и обхваща клубове и сцени от малка и средна големина – клубове Fans, 3 уши, Адамс (София), Alive Bar (Бургас), Jam и Клубъ (Стара Загора), Mixtape 5 b-side, Live & Loud и Joy Station (София), Stage 51 и сцената на Военен Клуб Пловдив (Пловдив), като отбелязване заслужават няколкото концерта с фестивален характер Symphonic Metal Gathering 1 и 2 и Rock Fest Dimitrovgrad ’19 който беше преди броени дни. Записи от участията ни могат да бъдат намерени на нашият YouTube канал: https://www.youtube.com/user/GhostWarfareBG

Имаме записани и публикувани няколко официални видеа, с последното, от които към песента „Under The Black Sea“ от предстоящия ни четвърти албум, особено се гордеем. Всички те могат да бъдат намерени на нашият YouTube канал: https://www.youtube.com/user/GhostWarfareBG

В момента бандата работи върху четвъртия си албум Outer Rim II: Saaren Gammar (което ще рече Sign Of Armageddon), обогатяване на концертния си репертоар и заснемане на видео клипове.

Актуалният състав на бандата е:

Георги Латев (Гео) – китари, бек вокали, миксинг и композиция, основател на Ghost Warfare.

Димитър Найдев (Митко) – бас, вокали, композиция и графичен дизайн, съосновател на бандата.

Ганиела Ганева (Гани) – вокали, китари, клавишни, облекла и грим, присъединява се през 2014-та.

Даниел Кирков (Дидо) – барабани и техническа поддръжка; присъединява се 2018-та.

Бивши членове на бандата са:

Николай Сараминев (Чипи/Mr. Grey) – барабани (2012-2017)

Мариян Димитров (Йода) – барабани (2009-2010)

Димитър Димитров – бас (2007)

Живодар Димитров – барабани (2007-2008)

Гостуващи изпълнители:

Дез Маринков – барабани (2017)

Цветан Колев – китари (2014)

За актуална информация и новини следете facebook страницата на бандата ни: https://www.facebook.com/GhostWarfareBand

Разкажете ни за началото, как и кога се сформира бандата?

Гео: Израснах във Франция, където проходих музикално, както много други: ученическа метъл група, много свирене, пиене, купони … Към 2005 г. се завърнах в България и се установих да живея в Хасково, носейки със себе си един куп идеи и композиции. Не можех обаче да се задоволя да свиря и да се записвам сам в домашното студио. Винаги съм се стремял да градя и споделям музикалното изкуство с приятели, така че се оглеждах за сподвижници, с които да създадем група за авторска музика. И тогава се запознах с Митко. По това време той не беше музикант, просто меломан и фен на метъл жанра. Интуицията, обаче ми подсказа, че това е човекът, с който искам да стартирам проекта – и така той се озова първо с микрофон в ръка, без никога да е пял, второ с бас, без никога да е свирил. Беше много забавно!  Но както често казвам, важното е човек да следва сърцето си, да го прави с любов към самото изкуство и да има послание! Техниката се учи, въпрос на време и търпение е. Той положи необходимите усилия и през 2007 г. проекта се роди, първоначално под наименованието Solid. По късно, 2009 г., след промяна в състава и стартирайки записите по 1-я ни албум, го преименувахме Ghost Warfare.

Митко: В допълнение ще кажа, че в началото, както повечето банди у нас, започнахме от абсолютно мизерни мазета и килери, сменихме много репетиционни и нямахме кой знае какви условия и оборудване, нито подкрепа от някой. С всяка следваща стъпка по пътя откривахме новости (за нас) и се вълнувахме искрено, успявайки да подобрим звученето и композициите на бандата. Наскоро имахме възможност да изживеем отново такъв момент, сменяйки адаптерите на част от китарите.

Как се спряхте на това име?

Гео: Това и какво означава е често задаван въпрос. Името ни го даде наш фен и мой близък приятел от Франция, Дамян Буде. Като юноши с него израснахме заедно между Лион и Южна Франция, кръжейки около блек метъл средите, четейки стари исторически и окултни книги, смесвайки музикален и социален ъндърграунд. Постепенно се присъединихме към извода, че живеем в една порочна система, която въпреки всички модерни технологии не освобождава човека, а точно обратното: поробва го. В едно модерно и по опасно робство от всичко, за което знаем досега: робството на съзнанието. Това е система на конформизъм и обезличаване на душата и културата, на заличаване на личността и свободното творчество. И си казахме: това е една война, скрита война за съзнанието на човека. Война на психически и физически манипулации на човешката същност, в която задкулисно се работи за извращаване и изкривяване на всичко естествено у хората. С цел да бъдат поробени отвътре. Призраци, които превръщат реалните хора в призраци, посредством илюзорни, холограмни технологии и страхове.. и така се роди името и идеологията на групата: Ghost Warfare (призрачната/скритата война)….

Митко: Мда, имена, като Kitchen Criminals и Wardrobe Bandits бяха незнайно защо отхвърлени…

Как определяте стила си?

Гео: Не се ограничаваме в конкретен стил, никога не сме робували на стереотипи. В албумите ни досега можете да чуете от алтернатив рок до блек метъл, с инструментални отклонения в класическата музика. Самите песни са също често асиметрично построени, заради което някои ни определят и като прогресив метъл. Друг път, заради лиричните вокали на Гани и Митко и клавирните по-класически партии в някои песни, са ни определяли и като симфоник/готик метъл. Но за нас това са само изразни елементи, а най-важното е всъщност посланието на групата – затова се самоопределяме като Окулт Метъл. Идеята си остава да се изразят артистично завоалираните истини… В какъв стил – не знаем никога, когато започваме нова песен – разбираме го след като я изсвирим заедно за пръв път и понякога самите ние сме изненадани какви сме ги сътворили 

Дидо: Не обичам поставянето на етикети, а също така и целенасоченото придържане към ограничения, конкретизиращи дадено направление. Предпочитам пълната свобода при изразните средства. Ако ще и това да доведе до десетминутни разходки през класически струнни инструмент, смесица между чисти и тежки китари, чисти, оперни, дрезгави и какви ли не други вокали, насечени ритми на барабани или по-семпли, но по-ефектни такива, както е при нас.

Всеки от Вас кога започна да се занимава с музика?

Гани: Едва говореща – съм запяла. Хаха! Обичам музиката от малка. Пяла съм в няколко хорови състава през годините. В гимназията се запалих по тежката музиката и започнах с акустична китара. Доста години ми стоя почти като сувенир и реално свиря по-сериозно от 2015 г. с момчетата. Благодаря им много за търпението и вярата в мен – без тяхната подкрепа не бих могла да се справя. През 2014 г. започнах да уча поп и джаз пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където и завърших миналата година. Бяха чудесни четири години на основен музикален градеж, от който имах нужда, за да продължавам да се развивам.

Гео: 1995 г. имах шанса да присъствам на концерт на Ал ди Меола, Пако де Лучиа и Джон Мк Лофлин. Бях на 3 м от тях и уникалното излъчване на тези велики изпълнители ме зарази по някакъв начин. Веднага след това намерих една стара китара и започнах да се уча. И 2 г. по-късно, края на 1997 г., основахме с един съученик във Франция първата си банда – Dusk.

Дидо: Ако трябва да съм честен – не винаги съм се занимавал с барабани. Първият инструмент, с който се занимавах (всъщност се занимавам и сега, но значително по-рядко) е китара. Не мога да конкретизирам година, но да кажем, че на около десетгодишна възраст, с помощта на баща ми, започнах да навлизам в материята. Барабаните се появиха в живота ми по-късно. Годината бе 2001. Искахме да сглобим първата си група, но когато се събрахме в залата на училището, се оказа, че аз съм единственият от основоположниците на бандата (чието име бе, а надявам се да не остане завинаги в минало време – Obsess), който можеше да изсвири нещо читаво на комплекта барабани.

Митко: Моята история започва с основаването на бандата и вече я има в началото на интервюто 🙂

Ще ни разкажете ли за гафове или смешни ситуации на сцената?

Дидо: Това, което ми идва на ум в момента, е относително скорошна случка – участвах в един концерт, организиран от приятел и колега- барабанист. Той нямаше как да подготви толкова парчета, за цял гиг и поради тази причина се включих и аз. Той свири половината песни, а аз другата половина. Според сетлиста трябваше да започнем едно парче на STP… подадох ‘четири палки’, започнах с акцентите в началото и с ужас установих, че останалата част от музикантите са започнали да свирят следващото парче от списъка! Добре, че бяха в сходно темпо! След като приключихме се скъсахме от смях. Оказа се, че преди да излезем да свирим, поради технически причини, решили даденото парче да отпадне, разбрали се помежду си, но… забравили да споменат тази малка подробност и с мен :)))))

Гео: Един път свирихме в едно мазе и спря тока. И разбрах, че не знам да свиря на тъмно. Като говорим за ток, Митко ще ви разкаже случаите с печката и хладилника….

Митко: … а, смешни истории и ситуации при нас – постоянно, но – историята с печката и хладилника, която са всъщност две истории и включват една от първите ни репетиционни в Харманли, първия ни барабанист Дарко, в чиято къща репетирахме, първия ни басист – адаша и един гневен съсед, чието име не разбрахме. Та за печката – представете си стара, сива селска печка на дърва с вградена фурна и котлони около пещта, културно стъпила върху ламарина, която при настъпване от страна на бившия ни басист, проведе електрически ток и разтресе запотеното му шкембе. 😀 В тоя момент се случиха и още няколко други неща, довели до прекратяване на репетицията – след натрупване на завидна купчинка талаш върху левия крак на барабаниста, една от палките му най-накрая се бе предала и се строши, а вокалистът, (в случая – аз), се оказа, че „пее“ отново с изключен микрофон… 😀 Относно хладилника – пак на същото място, около 1 и нещо 2 неделя срещу понеделник вечерта (астрономически – сутринта), неестествен хлад нахлу в гръб на ¾-ти от музикантите, в иначе доста задушевната репетиционна. Същият бе последван скоро след това от врясъци: „Спирай, спирай, че ше викам полиция!!“, в следствие на което ние вече се обърнахме и спряхме, за да засвидетелстваме нервно крачещ напред-назад индивид, който привика барабаниста ни отвън. След кратко „съветване“ се оказа, че това е комшията от съседната къща, чиито и на малкото му дете сънища смущаваме и то точно в този критичен момент, неделя срещу понеделник. Осъзнавайки вината си ни стана гузно, но нямаше как да не задам въпроса: „Хубуу, де, ама що ни изключи хладилника?!“ През смях, барабанистът обясни, че той първоначално махал-махал, но понеже всички ние намирайки се с гръб към него не спираме да свирим – така и той не спрял. След това съседът се опитал да сигнализира с лампата в стаята, но копчето бе от старите, въртящи се и не успял. Помъчил се, да спре апаратурите, измъквайки първия видян щепсел – но нейсе, шумът не спирал, след което се развикал. Та тоя именно щепсел бе и въпросният хладилник. От тая ситуация се роди и дълги години битува във вътрешния кръг на бандата крилата фраза „Хубуу, де, що ни изключи хладилника?!“, като нарицателно за действие, постигащо съвсем друг от желания резултат.

Ха, ха ! А каква е атмосферата в групата, повечето имат спорове от различно естество и или се разделят, или често сменят членове, при Вас как е?

Гео: Преди да сме музикална група, ние сме семейство от приятели и това е най-важното за нас. С Митко сме заедно от самото начало, вече 12г, с Гани от 5г. Дидо е с нас от миналата година, макар, че за мен сякаш винаги е бил. Предишният барабанист, Чипи, свири с нас 5г и макар, че избра различен път за себе си и вече не свирим заедно, си оставаме приятели. А за атмосферата, хе хе… 18+

Дидо: Мога да потвърдя (думите на Гео)! Чувството да прекарваш време с останалите е – страхотно! Отсъствието на его прави нещата много по-лесни. По този начин остава и достатъчно пространство за изява на всеки.

Митко: Много майтапи, закачки, истории и дружеска атмосфера. Желание да се върви в една обща посока, да се правят нещата както трябва и по най-добрия, спрямо познанията и възможностите ни начин, да се твори, експериментира, създава и изобретява, да се постигат цели, но не на всяка цена – важно е да развиваш и запазваш себе си. Захващайки нещо заедно, всеки път е приключение и всеки път разбираме от една страна колко добре се познаваме и от друга колко много понякога не знаем сами за себе си и едни за други. Разбира се, че сме имали своите разногласия, но винаги сме успявали най-напред да си признаем слабостите и вината и да имаме желанието и волята да се помирим, да не храним егото си, а привързаността едни към други и заедно към общото ни занимание – бандата!

Може ли в България да се издържа един творец само с музика?

Гани: Днес вече говорим за музикална индустрия, т.е. музикалната творбата се е превърнала в продукт, творецът се е превърнал в лице на този продукт. Цялото изкуството се е превърнало в продуктов каталог, който трябва да отговори на очакванията на определена група хора, които биха искали да го консумират. Ако искаш да се издържаш само с музика, където и да е, а особено в България, думи като творец няма да носят съвсем истинското си значение и рано или късно ще трябва да нагаждаш продуктовото си позициониране спрямо пазара. Вярвам и зная разбира се, че все още има ценители на истинското и чисто изкуство, което не идва по поръчка, заради липси в каталога, а от сърцето.

Гео: Утопичен въпрос… по скоро трябва да го формулираме така: може ли в БГ един творец да си позволи изобщо да бъде себе си и да финансира изкуството си, дори само като хоби? Отговорът е: много трудно. Цената е често и материално и социално отрицание… Искам обаче и да окуража всички млади артисти: не се отказвайте да бъдете себе си, колкото и да е трудно, не подражавайте, а създавайте! В това е истинската свобода. Така или иначе целта на едно истинско изкуство не е да бъде продадено, а изживяно!

Какви са проектите ви за лятото? С какво ще изненадате феновете скоро? Благодарим!

Гео: Записваме 4-я си албум, който трябва да излезе догодина в двоен диск. А скоро очаквайте видео от последния ни концерт , с много добро качество и на звук и картина.

Митко: Проектите за лятото са дори и до тук повече, отколкото ми се иска да бъдат – НЕ харесвам лятото и жегата, с всичките им мухи, комари, чалгаджии, хлебарки, дюлгери, ремонти, гюрултии и всякакви други зловредни дейности и гадини! Зимата, зимата – ТОГАВА е метълът… 🙂

-Благодарим за този интересен разговор!

-Благодарим Ви за интереса към нашата банда и за възможността думите ни да стигнат до читателите Ви! Дано на всички им е било интересно, а за повече информация – свържете се с нас и ни следете online!

Facebook: https://www.facebook.com/GhostWarfareBand/

YouTube: https://www.youtube.com/user/GhostWarfareBG

Bandcamp: https://ghostwarfare.bandcamp.com/

SoundCloud: https://soundcloud.com/ghost-warfare

Official site (under construction…): https://ghostwarfare.com/

Metal Archives: https://www.metal-archives.com/bands/Ghost_Warfare/3540348062

BG Rock Archives: http://www.bg-rock-archives.com/bio.php?band_id=656

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s