Даниела Стойкова: „За мен рисуването не е средство, а необходимост. То ме освобождава от емоциите и ме прави свободна „

Даниела Стойкова: „За мен рисуването не е средство, а необходимост. То ме освобождава от емоциите и ме прави свободна “

Даниела Стойкова

** Художничката планира изложба на еротична тематика

Интервю на Кристина Ивайлова

-Със сигурност ценителите на изобразителното изкуство познават името Даниела Стойкова, но ще те помолим да се представиш за нашите млади читатели, които тепърва ще се заинтересуват от творчеството ти. Ще ни разкажеш ли за себе си ?

Едно от прекрасните, последни платна на младата художничка.

-Kазвам се Даниела Стойкова и съм млада художничка в началото на своята кариера, освен това съм заредена с много хъс, ентусиазъм и амбиции. Освен рисуването съм завършила оперно пеене, танцувам салса и танго, играя тенис и плувам. Свиря на пиано и орган. Работя на пълно работно време с Фотошоп. От Нова Загора съм. Живея в София.  Наскоро се завърнах от  Италия, където бях студентка в консерваторията. Участвах в доста изложби там, няколко самостоятелни и други колективни.

В чужбина възможностите за реализация не са ли по-големи за един млад творец? Защо се завърна тук, където културата няма особено място на почит?

Кадър от първата изложба.

-Върнах се тук, в България, след като там имах доста възможности за развитие, но предпочетох да заложа на родното и да допринеса със своето творчество за нашата държава. За да има тук млади, талантливи хора, които се развиват добре и са доволни, успяват в живота и дават пример на другите..

-Кои са любимите ти теми за творчество?

-Любими мои теми са морето, големият град, планината, природата като цяло, дъждът, снегът. Светлината и водата са важен елемент в моето изкусво. Изследвам начина, по който светлината се отразява по водната повърхност и мокрите улици, разпръсква и преплита цветовете, създавайки една неописуема красота, която ме кара да мечтая. Картините ми отразяват моя вътрешен свят и чувствителност. За мен рисуването не е средство, а необходимост. То ме освобождава от емоциите и ме прави свободна.

Как изкуството стана част от живота ти?

 – Рисуването винаги е било моя страст от дете. Участвах в многобройни детски изложби и инициативи. През последната година от гимназиалното ми обучение посещавах курсове по рисуване към НХА. След това бях приета в Пловдивската академия АМТИИ , специалност сценография и костюми.

После животът ме отнесе в София, където завърших консерватория с класическо пеене. Преди около 2 години и половина, заминах за Италия по програмата Еразъм , където станах член на дружеството Арте Ад Арона, с което направих много изложби и спечелих някои награди. Там беше първата ми самостоятелна изложба – Тhe Red Journey, миналия януари.

-Върху какво работиш в момента?

 -Oт няколко години работя само в сферата на маслената живопис, експериментирам с различни техники и похвати и развивам своя личен стил в живописта. Към момента творя в областта на абстрактната и фигуративна пейзажна живопис.

-Ти си творец, а творците виждат света и хората по различен начин. Как ги виждаш ти?

-Аз съм човекът, който върви по улиците и вижда дъждовните капки как се стичат по якето или как светофарите се отразяват в мокрия цимент и в това намирам красота. Кара ме да се усмихвам. Обожавам цъфналите дървета и аромата на пролетта. Най-вече на липите, когато цъфтят. Превръщат света в магично място. Това е ако изобщо виждам околния свят. През повечето време съм потънала в мислите си и не виждам, какво се случва наоколо. Предполагам, че го виждам по различен начин. Но не знам другите хора как го виждат.

-Имало ли е моменти, в които си искала да се откажеш от рисуването?

-Имаше момент, в който не рисувах изобщо, докато учих в консерваторията. Беше ми дотегнало. Особено да нося огромни, тежки папки и макети. Когато отидох в София, реших, че вече ще ходя само с папка с ноти в дамската чанта. После пак ме понесе животът в тази посока. Може би е съдба. В последния курс създадох страницата си на фейсбук Daniela Stoykova Art. Започнах да го развивам професионално.

-Как би вдъхновила по-малките деца, които искат да се развиват в таза област?

-Бих им казала, че в изкуството има хляб, колкото и да е странно. Стига да съумееш да го развиваш правилно. Тоест да си деен, да правиш контакти  с хора и галерии, изложби, никаква срамежливост, да имаш търговски нюх, и да не оставяш картините ти да стоят в гаража. Само да рисуваш не стига. Трябва и да намериш начин да се промотираш. Това е нещо, което обикновено липсва на художниците. Смятат го за комерсиално, а всъщност това е начина да го развиваш като професия, тоест да живееш от това. Да си уверен, че си добър, въпреки, че не може на всички да им харесва това, което правиш. Въпрос на вкус е. И малко по малко клиентите започват да те намират. Тези, на които им допада точно твоя стил. Има пазар, както у нас, така и навън. А и дигиталното рисуване като алтернатива стана доста популярно. Повече мои колеги намират реализация там, работейки за големи компании. Аз обаче предпочитам традиционния начин, статива и платното. Това е, което ме влече.

Какво да очакваме в бъдеще от теб?


Даниела Стойкова: „За мен рисуването не е средство, а необходимост. То ме освобождава от емоциите и ме прави свободна “

-За момента планувам да развивам рисуването абсолютно професионално, като за целта смятам да си направя нов сайт, с който да търся по-широк пазар, както в България, така и в чужбина. Също така съм предвидила изложба на еротична тематика в близко бъдеще, все още работя по оформяне на концепцията и не бързам с това. Мисля да е в по-различен стил от това, което правих до сега. Откриването ще бъде в София или Италия, а може би и двете. Междувременно работя във вече установения ми живописен стил, който за моя радост се приема с интерес. Имам доста идеи за нови теми за осъществяване.

-Благодаря за този интересен разговор и пожелавам много успехи в бъдещите изложби!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s