Петър Даскалов: „ПЪРВИЯТ МИ КОНЦЕРТ БЕШЕ НА ПОКРИВА НА БАБИНАТА КЪЩА“


Петър Даскалов


Симеон Дъбов,
наш репортер в София

Интервю на Симеон Дъбов

сн.архив на музиканта

-Къде сте завършили основното си образоване?

-В 142 ОУ „ Веселин Ханчев“.

Кога и как се научихте да свирите и пеете?

-Научаването беше много лесно, защото имах желание да свиря и да пея, плюс това аз съм от род на музиканти и художници. От рода на музикантите имам пеенето като талант и от малък пея и свиря.

Във времената преди демокрацията.

– Как решихте, че призванието Ви е да сте музикант и художник?

– Аз нямах друг избор, защото отраснах в род на музиканти и нямаше как да не стана такъв. Моят вуйчо, Симеон Спиридонов, идваше на времето да ми показва рисунките си, аз пък му показвах мои и той казваше, че съм по-добър от него, така ми вдигна самочувствието. Казваше ми през смях, че съм по-добър от него. Започнах да рисувам в стил, който не беше много известен. Моята специалност беше художник- аниматор.

– Коя е първата Ви песен и какъв е случаят покрай написването й?

– Първата ми песен беше “Минерална вода“, може би, защото живях в Борово, а покрай моя двор течяха три реки.По принцип Борово е бил еврейски квартал, но евреите са избягали през Втората световна война. Аз харесвах много да гледам Витоша и да пея за това. Вероятно ми се е отразило. Първата ми група се казваше „Аргонавти“.

– Кога беше първият Ви концерт и къде?

– Пърият ми концерт беше на покрива на къщата на баба ми. Втората ми група беше „Хлебарките“. Приятел ми каза, че известните групи се кръщават на насекоми като „THE beatlles“ и „Щурците“. За нас оставаха хлебарките. Та с „Хлебарките “ се качихме на покрива на къщата на баба ми и там започнахме да свирим песните си. Спомням си тогава, как докато пеехме, от гората излезе една жена, изслуша целия ни репертоар, прекръсти се и си тръгна.

– С какви емоции излизате на сцената?

– Много страх събрах преди първия си концерт, който беше в Партийния дом.

Със смелата на сцена съпруга.

Спомням си как излязох на сцената с Георги Христов. Аз бях диригент на оркестъра и в същото време и бас китарист. Като видях голямата тълпа и изведнъж ми стана лошо, подпрях се на китарата, а нотите ми пред мен се размазаха. След това страхът отмина. За сметка на това съпругата ми може да излезе на сцена спокойно, да държи реч в ООН дори без притеснение.

Много ми помогна и моята баба, стара актриса и немска възпитаничка, която ме посъветва да гледам малко по-нагоре от публиката на сцената.

-Имате ли друго професионално занимание, за което ние не знаем?

Освен великолепен музикант и много талантлив художник-аниматор.

-Всъщност знаете, че освен музикант съм и художник – аниматор. От тридесет години съм ученик на Доньо Донев, той е най-великият аниматор в България. Работил съм още и с Пройко Пройков.

– Имате ли деца?

-Имам двама сина, единият работи в една шведска фирма за игри, като художник, а другият е много добър китарист. Свири в около четири групи. Аз съм много щастлив баща, защото децата ми ме надминаха по професионални постижения.

Поколения

-Освен на китара, свирите ли на други инструменти?

-Свиря на барабани, на всякакви ударни инструменти, на цигулка, пиано, мандолина и на казу. Казу е смешен инструмент. Не исках да го споменавам, но и на това мога да свиря. Мога да свиря и на маса с вилица и лъжица.

Eдинственият Ви солов албум се разпространява само в чужбина. Защо?

– Това беше голяма грешка, защото не си давах сметка, че това не е правилно, да пробвам само в чужбина. Сбърках с компанията, която ми издаваше албума. В момента мисля да сменя цялата концепция и този албум да бъде наистина продаван, защото открих някои моменти, в които фирмата ме лъже. Надявам се този албум да бъде продаван и в България.

-Какво е чувството да се свири кънтри музика в страната, майка на кънтрито?

-Нямам много опит в самата Америка. Свирил съм в Ню Йорк и там хората ме гледаха странно, защото не са чували кънтри музика в Манхатън. По принцип аз съм един от първите българи, които са свирили кънтри в чужбина. С група „Атлас“ свирихме също кънтри.

-Кои са любимите Ви групи?

От чуждите „The beatlles” и „Ролинг Стоунс“, а от българските групи „Щурците“. Те са ми приятели. Харесвам също Георги Христов и много други.

Ударните инструменти все още са любими за музиканта.

-Кои са моментите от живота, които никога няма да забравите?

-Това е един много страшен въпрос за човек на моята възраст. Ще ти разкажа една история в това училище. Тя се случи през 70-години на миналия век. Имаше едно много екстравагантно момиче , Алина, с тесни дънки, с боядисана коса, с бюстие и с наперена походка. Наблюдавахме как пред входа на училището полицията я задържа заради облеклото й. Всички се разплакахме. След няколко часа се появи с черна престилка и смешна шапка, която прикриваше косата й. Тя стана герой в училище, защото само тя можеше да си позволи да бъде напълно свободна. По-късно Алина стана член на една от най-великите групи в България, „Нова генерация“.

Преди китарите са барабаните.

Имам филм в три части, който се казва „Млада кръв“ и в него разказвам исторята на българската музика.

За какво мечтаете?

-Много искам да напиша песен, която разкрива истината за музиката.

Гост на 141 училище.

– Носите в себе си една китара, защо? Разкажете ни за нея?

-Тя има интересна история. Когато бях малък исках да имам китара, но баща ми не позволяваше, защото в рода ни имаше много музиканти и много страдаха от това. Примирих се и започнах с барабаните. За щастие дядо ми, актьорът Димитър Спиридонов, се намеси, даде пенсията си, за да ми купи една китара от ЦУМ за 38 лв. Още помня как куцукайки ми я донесе усмихнат. Само ме помоли да не ставам чалгаджия. Обещах и не станах.

Историята за първата китара.

-Благодарим за този интересен разговор!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s