ОБЩЕСТВО

НИКОЛА ДОНЕВ, ШЕФ НА НАЦИОНАЛЕН ВЕГАНСКИ СЪЮЗ „СЛЕДВАЩАТА НИ КРАЧКА Е ДА ВЛЕЗЕМ В ПОЛИТИКАТА“

ВЕГАНИТЕ ПОДГОТВЯТ НОВ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ВЕГАН ФЕСТ ПРЕЗ АПРИЛ

ИНТЕРВЮ НА СИМО КОСТОВ

НИКОЛА ДОНЕВ

– Да ни представите вашата организация малко повече?

– Ние сме БЪЛГАРСКИ ВЕГАНСКИ СЪЮЗ, правозащитна организация за правата на животните, имаща за цел да разпространи „Веганизма“ в България. Ние сме съюз от веган активисти, които се борят за живота и свободата на животните. В БВС споделяме убеждението, че обединени можем да концентрираме силата си много по-ефeктивно срещу „Карнизма“, отколкото разeдинени. Именно заради това, основен наш стремеж е да увеличим Съюза.

– Какво предвижда фестивала като инициативи?

– Планираното събитие ще започне от обяд и ще се проведе до към 17 часа на 13-и и 14-и април в гр. София на булевард Витоша. Целта на фестивала е да запознае хората с веганизма и проблема с експлоатацията на животни. Ще се съберем около 50-ина активисти от различни държави, повечето от нас ще носят лаптопи, ще има и осигурена безплатна веган храна за дегустация, като междувременно ще си поговорим в отворени дискусии за веганизма докато тече събитието. Планираме да покажем няколко документални филма за етичните, екологични и здравословни причини поради които всеки трябва да стане веган.

– Ние знаем, че това не е първата ви изява като защитници на животните, смятате ли, че по този начин може да има резултати и предвиждате ли и други начини за справяне с изтребването на животни за храна?

– Да, убедени сме в ефективността на методите ни, защото те са добре изпробвани през времето и са доказали многократно ефективността си. Разбира се, в изостанала страна като нашата, всичко се случва много бавно и трудно, но ние имаме мотивацията да се борим. Историята добре помни как аболиционистите също са се борили за премахване на робството на хора, ние правим същото, само че с робството на животни. Относно „други начини“ е абсолютно задължително да се влеем в политиката, но на този етап нямаме необходимите финанси за започване на политическа кампания.

-Тъй като ние сме подрастващи сме силно заинтересувани от здравословна гледна точка не е ли вредна идеята , която защитавате.- Много от диетолозите твърдят, че месото е много важно за израстването на младия организъм, как ще ги оборите?

– Най-старата и авторитетна организация по диетология – „Американската диетологична асоциация“ има становище, в което твърди, че човек може да е напълно здрав на добре балансирана веган диета. Британската Диетологична Асоциация, освен, че казва същото, но дори препоръчва веганизма като възможно най-добрата диета. От друга страна Световната здравна организация класифицира червеното месо като канцерогенно и твърди, че само с 50 грама бекон на ден можем да развием рак на дебелото черво. Всички тези твърдения са достъпни да бъдат проверени на сайта на всяка една от тези организации.

– Не мислите ли, че идеята ви не трябва да се налага насилствено, а с други методи и че трябва да се зачита свободния избор с какво да се храним?

– Насилието е дума, с която се спекулира много. Според нас яденето на плът е насилие, спрямо животните, които биват убивани за месо. Ако погледнем назад в миналото, робовладелците също са хленчели и писукали, че аболиционистите са насилници, отнемащи им правото да притежават и експлоатират роби.

– Защо веганството е полезно за здравето, според вас?

– Защото просто нашето устройство е на растителноядни разред плодоядни животни. Не сме тревопасни, а плодоядни. Това е мнеието на най-видните учени, на които е изградена нашата биология и анатомия – Чарлз Дарвин, Томас Хъксли, Ричард Оуен, Жорж Кювие. Мисля, че тези хора определено знаят какво е нашето устройство. Ще спомена някои примери: Анатомично дължината на червата ни имат същите съотношения като на другите плодоядни животни, по-къси са от тревопасните (които преживят) и са по-дълги от на всеядните. Престоя на храната в храносмилателната ни система също е по-къс от този на тревопасните и по-дълъг от този на всеядните. Всеядните животните имат специален ензим, с който да разграждат LDL холестерола, ние нямаме – точно както всички растителноядни. А тези глупости за канините (кучешките ни зъби) са страшно нелепи. Конят и хипопотамът, които са абсолютно растителноядни, също притежават кучешки. Кучешките зъби не са аргумент за начина ни на хранене, но това, че ченетата ни могат да се движат настрани, а не само напред и назад е ясно доказателство, че не сме всеядни, а растителноядни животни. Също и времето ни за сън е по-кратко от това на всеядните, зрението ни е различно и т.н.

-Имате ли и други проекти в тази насока за тази календарна година?

– До края на годината планираме около 10-ина събития.

Един коментар към “ОБЩЕСТВО

  1. Тоя е измислеH герой, Hе е вегаH, има свидетели, че косумира тайHо месо. Всичко е за пари, веганството е измама.

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s