ИЗКУСТВО

Галина Луканова: „ВСИЧКО ПРАВИМ САМИ С МНОГО ЛЮБОВ И ЕНЕРГИЯ“

Интервю с Галина Луканова, ръководител на Академичен хор „Света Параскева”

-Г-жо, Луканова, вашите фенове познават добре творчеството ви. Разкажете ни повече за хора, който ръководите, за нашите читатели, които все още не ви познават.

– Академичен хор „Света Параскева” е проект на група млади хора в студентска и около студентска възраст, събрани от любовта си към музиката. Продължител е на Хорова школа „Света Параскева”, ръководена от големия български диригент Петя Павлович. От 10 години, като Академичен хор, е част от Националната художествена академия, София. Хората, с които работим не са музиканти, с изключение на творческия екип. Всички те имат своята професия и занятие и с пеене се занимават в свободното си време.

– Значи всички сте обединени от любовта към хоровата музика. Знаем, че сте специални гости на концерта, посветен на рождения ден на нашите приятели група „Бендида“, които много обичаме. Да ни разкажете малко повече за тази изява и за вашите музикални проекти?

– Музикалните ни проекти са изключително разнообразни. Експериментираме и се опитваме да се докоснем до различни стилове – от участието ни във Фестивала на църковната музика в Габрово само преди две седмици, където изпълнихме програма от православни песнопения в най-голямата църква на града – храм „Света Троица”, до предстоящия на 10 ноември 10 годишен юбилей на метъл група „Бендида”. Работим върху няколко съвместни изпълнения, които ще прозвучат в столичния клуб Mixtape А после ни чака подготовка за коледния ни концерт, планиран за 18 декември. Хубавото е, че сме обградени от много верни приятели, на които им допада това, което правим и с радост присъстват на всички наши концерти. Към състава функционира и подготвителен състав, който също има своите музикални изяви.

– Чествали сте 10-годишен юбилей, каква е равносметката за това време?

– За тези десет години от своето съществуване Академичен хор „Света Параскева” е бил участник в повече от 100 концерта в България. Има осъществени и няколко международни турнета в Гърция, Унгария, Македония, Австрия, Сърбия.

– Звучи прекрасно! Все пак едва ли няма проблеми във вашето изкуство. Как стоят нещата с финансирането на хора?

– Ами като проблем ще споделя, че в наши дни, като се каже „хор”, много хора си представят нещо скучно и отживяло. В страните от Западна Европа и в Америка съвсем не е така – едни от най-хубавите хорове по света са точно колежанските хорове, хоровете към университетит., Там е престижно да си част от тези колективи. Но при нас, в България, основен проблем е, че не се дава гласност на тези занимания, на състави като нашия, който е точно пример за нещо различно. Всичко, което правим, се налага да финансираме от собствени средства, както и да разчитаме на феновете си – концерти, реклама, сценични костюми, записи, пътувания. А всичко това е доста скъпо. Преди няколко години учредихме сдружение, което носи името на първия основател на хора – Петя Павлович. С него работим и по посока на подкрепа на хора с други творчески търсения, както и организираме събития с благотворителна цел. Проект на нашето сдружение е ArtBox, който има вече няколко издания – творчески ателиета в различни посоки – музика, приложни занимания като калиграфия, рисуване върху коприна, изработване на бижута и коледни картички и аксесоари, също концерти, благотворителни базари. Всичко това правим сами, с много любов и енергия, но е хубаво да има повече гласност и подкрепа .

-Благодарим Ви много за прекрасното интервю и Ви желаем много творчески успехи! Ние ви обичаме и ще ви подкрепяме винаги!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s