Дългогодишният библиотекар Анелия Мутафчиева-Христова – Библиотеката е онова място, което дава възможност за „учене през целия живот“


Анелия Мутафчиева-Христова

За дейностите на библиотека „Априлов-Палаузов“ в Габрово и книгите, които чете новото поколение, разговаряме с дългогодишния библиотекар Анелия Мутафчиева-Христова

Интервю на Йоана Йорданова

От години Габровската библиотека „Априлов-Палаузов“ се занимава с организирането и осъществяването на множество културни събития, като срещи разговори с известни и начеващи български автори, литературни четения и благотворителни дейности. През 2018г. в артзалата на библиотеката се осъществиха срещи с писателите и поети Камелия Кондова, Нидал Алгафари, Мирела Костадинова, Иван Христов, Елена Христова, младата авторка Таня Мир и още много други. Освен това през годините библиотеката е подкрепила множество събития, осъществени в областта. 
Повече по темата ще разберете от интервюто с дългогодишния и несъмнено отдаден на работата си библиотекар г-жа Анелия Мутафчиева-Христова.

– Как бихте описали професията си с няколко думи и на какво според Вас се дължи фактът, че работата на библиотекаря често се подценява?

– Винаги мисля за професията си не просто като работа, а като съдбовното мое житейско занимание, аз съм библиотекар с главна буква, защото страшно обичам това занятие и го упражнявам вече 33 години с отдаденост и удоволствие. Вярно е, че има известно неглижиране на професията в обществен план, но мисля, че това е главно по причина на незнание от страна на людете и непознаване на същината и спецификите на професията – за мен това е служене в полза на хората и вяра, че това е истински необходимо служене, че то носи действителни ползи за всеки, който се допитва до Библиотекаря и търси отговор на своите въпроси чрез фондовете и услугите на Библиотеката!
Наистина смятам, че повечето хора не познават наистина професията на библиотекаря и дори не подозират всъщност колко специфики и интересни „ъгълчета“ има тя……на повърхността обикновено се вижда само механичното раздаване на книги, в отделни случаи се отчита и фактът, че библиотекарите доставят информация по теми, а не само конкретни заглавия, но върху това никой не се замисля всъщност……Основното, което се изплъзва от вниманието на читателя и въобще на гражданина, е фактът, че в основата на културното занимание, наречено „професия на библиотекаря“, стои Информацията – неслучайно я записвам с главна буква – някой, някъде, някога бе казал, че единственото нещо, от което истински се нуждаят интернет-търсачките, е един Библиотекар, който да систематизира по подходящия начин информационното море, да отсее истински важното, да насочи необходимата информация точно към онези потребители, които се нуждаят именно от нея и да осъществи обратната връзка – т.е. – да отчете нивото на усвояване на предоставените информационни масиви и да направи необходимите добавки и преправки за следващия потребител!!!
Още от времето на Древността, Средновековието и Ренесанса библиотекарите са били хора, надарени с таланти – реторика, философия, писателска дарба. Историята на библиотеките в света е изключително интересна и е неотделимо свързана с всички етапи на човешката история. Библиотеките са били, сега са и ще продължават да бъдат хранилищата на документалното човешко знание, това е неизменен факт и другата голяма област от уменията на библиотекаря се отнася именно до познаването на писмените форми на човешко знание – от глинените плочки в древна Ниневия до днешните дигитални документални образци във виртуалното пространство и различните варианти за тяхното събиране, систематизиране, подреждане според библиотечните класификации, съхраняване и пазене при подходящи условия, за да се стигне до удовлетворяване чрез тях на читателските търсения…..Съзнавам, че отговорът ми е много обемен, но аз съм пристрастна и за професията всъщност би могло да се говори още много. Колегите Ева Тюлюмбакова, Доротея Георгиева, Катя Тошкова, Павлина Велева са на същото мнение като мен – невежеството по отношение на библиотечната професия всъщност води до известно неглижиращо отношение – има множество други човешки занимания, които са много по-атрактивни, носят повече публичност, дават възможности за кариерни изяви „в светлината на прожекторите“ и т.н. НО…професията на библиотекаря заедно с тази на учителя е от онези занятия , които са в основата на духовното израстване на човека. Библиотеката е онова място, което дава възможност за „учене през целия живот“, което е новата обществена парадигма в целия свят – никой не бива да спира да се развива и да усвоява нови знания и умения в днешно време, това е изискването на съвременната технологична мрежова реалност.

– Привлечени ли са младите хора към дейностите на библиотеката?

– ДА, мисля ,че да, аз лично имам впечатление, че интелигентните, емоционално просветени, любознателни и четящи млади хора оценяват по достойнство предимствата и значението на библиотеките в обществото и с готовност и идеи подкрепят библиотечните инициативи и проекти!

– Какви книги чете новото поколение, виждате ли го в библиотеката?

-Читателските предпочитания са невероятно разнообразни – същото правило се отнася и книгите, които четата младите – 15 – 30-годишните! Има няколко предпочитани категории литература все пак: 1. Художествена л-ра, която пресъздава темите за мечтите и проблемите на тийнейджърите и младежите – това е тийнлитературата, мога да предоставя списък от предпочитани заглавия – почти всичките се притежават от Габровската библиотека, характерно е за младите хора днес, че с удоволствие четат както чужди, така и български автори, стига да отговарят на критериите им – динамична проза, в която са засегнати техните проблеми и стремежи и където биха могли да открият различни варианти за справяне с тях; 2. …също много предпочитана е фентъзи и фантастичната литература, има превес към фентъзи книгите да сметка на класическата фантастика; 3. Младите хора се интересуват от научнопопулярна литература по психология – т.нар. личностна и практическа психология; 4. Много популярни са книгите, отнасящи се до личното самоусъвършенстване и личната житейска отговорност за собствената съдба.; 5. Не на последно място са предпочитани материалите за пътувания, интересни кътчета на планетата, природни забележителности и т.н.; Младите хора се интересуват от спорт, от кино, театър и музика, от танц, от космонавтика и научни открития …- с една дума, спектърът е голям и поставя основата на бъдещото им израстване.
Млади хора – ученици и студенти в библиотеката има, но е вярно, че при поколенията, родени след 1985 година ЧЕТЕНЕТО в никакъв случай не бива да се свързва само с традиционната хартиена книга или списание, а трябва да се отчита фактът, че форматите за четене са многобройни и е вярно, че голям дял на четящи млади хора има в Мрежата – те се възползват от дигиталните формати! В началото на компютърния „бум“ дори наистина изглеждаше, че книгата от хартия направо ще изчезне, но това, разбира се, не стана, дори в момента процесът е обратен и не след дълго , може да се прогнозира със сигурност, съотношението на традиционни и електронни книги за четящите ще е 50 на 50, а дори някой ден в бъдеще – отново в превес на книгата от хартия!

– Какво е отношението на доброволците към дейността им?

– По принцип е прието, че щом някой се заема с доброволен труд за някаква кауза или в полза на някаква организация, в случая библиотеката, неговото отношение е повече от положително и той с ентусиазъм и упоритост ще върши доброволческите си дела! По отношение на доброволците на Библиотеката през всичките вече повече от 5 години от учредяването на клуба ТОВА Е ТОЧНО ТАКА! – всички деца и младежи, които са били доброволци на библиотеката с радост и готовност са подкрепяли по всякакъв начин инициативите на библиотеката, винаги ориентирани към социалните и културни нужди на местните общности, към популяризиране на книгата и четенето във всичките им форми и художествени прояви! Доброволците на библиотеката винаги са любознателни и интелигентни млади хора, които имат стремежи за бъдещето и качества да ги осъществят, а нерядко и истински таланти – като например дарбата за писане! Екипът на библиотеката е истински благодарен за своите доброволци, освен това аз смятам, че те харесват библиотеката и да се включват и подкрепят събитията за тях, е интересно и повече от полезно!


– Кои са най-четените автори в Габровската библиотека?

– Естествено е в този глобален свят и читателските интереси, поне що се отнася до съвременната художествена литература, най-напред да се влияят от най-търсените и харесвани книги в страната и според различните рейтинги – национални и международни.
От българските автори са четени Георги Господинов, Милен Русков, Теодора Димова, Людмила Филипова, Николай Петков….има книги за всички вкусове и интереси – четат се „Стопанката на Господ“ от Роз-Мари де Мео, „Живот в скалите“ от Мария Лалева, книгите на Хорхе Букай и Паулу Коелю, На Лаура Ескивел, на много популярната напоследък млада арменска авторка Нарине Абгарян, просто списъкът е невероятно дълъг, не бива да пропуснем поредицата за Хари Потър, но и другите книги на Джоан Роулинг – криминална поредица „В служба на злото“ и „Вакантен пост“, класиката продължава да бъде „модерна“ и нейните произведения – и български, и чужди се четат не единствено заради задължителните учебни програми….това е факт!

-Благодаря за честността, отделеното време и изчерпателните и обосновани отговори!!!

За да четете новините на в-к „Алтернатив прес“-харесайте https://www.facebook.com/Alternativpress/

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s