ИНТЕРВЮ

ХОРЕОГРАФЪТ МАРГАРИТА АТАНАСОВА „ Щастието, което изживявам всеки ден е да виждам залата пълна и моето голямо танцово семейство с грейнали лица. „

Интервю на Мишел Петрова

МИШЕЛ, НАШ РЕПОРТЕР ОТ ЛОВЕЧ

Маргарита Атанасова е един млад и талантлив хореограф. Тя прави първите си стъпки в танца едва на седем години, когато по- голямата й сестра запалва огъня в сърцето й по това красиво изкуство. Започва работа като хореограф в Ансамбъл „П. Пипков“, а по-късно твори в продължение на 15 години в Общински Детски Комплекс Ловеч. От 5 години ръководи ТС „Слънчогледи“ в с. Слатина и ФТА “Магия”. От момента, в който влиза в залата, до ден днешен музиката, танците и хореографията стават за нея начин на живот.

– Маргарита, каква е тайната на успеха за теб?

– Успехът няма тайна.Често той идва и ти си толкова зает да продължаваш работата си,че последен научаваш дали нещо се е получило добре или не. Когато започнеш нещо, не трябва да мислиш, дали ще е успешно.Трябва да работиш и всеки ден да надграждаш с по една тухличка. Едно дете първо пълзи, после прави несигурни стъпки, опитва всеки ден и накрая започва да ходи и тича. С всичко е така. Правиш малки стъпки всеки ден. Може би това е формулата за успех. Животът е кръговрат. След всеки успех идва провал, а след това успех. Важно е какво ще оставим след нас.

– За какво си най-благодарна?

– Благодарна съм на Господ, за моето семейството, което ме подкрепя , за сестра ми, която ме насочи към хореографията, на танца, който ме прави щастлива. Благодаря на всички танцьори,с които работя и които ми помагат да превръщам работата си в удоволствие.Те са моите боички, а аз художника. Нищо не бих направила сама. Щастието, което изживявам всеки ден е да виждам залата пълна и моето голямо танцово семейство с грейнали лица.

– Ще ни разкажеш ли за работата в Ансамбъл „Магия“?

– Фолклорен Танцов Ансамбъл “Магия”е създаден през октомври 2014г. Участва активно в културния живот на гр.Ловеч. Имаме много изяви в страната и чужбина, в Гърция,Черна Гора, Китай и Малайзия. Разработен е репертоар, с изцяло авторски танцови композиции. Имаме и необходимите комплекти народни носии. В него участват 30 души- ученици и работещи. Можем да се похвалим и с наши последователи Вече имаме и -Детски танцов състав “Магия”. Децата са разделени в три възрастови групи и техният брой вече е над 100. Имаме и клуб за хора “Магия”, в който танцуват и по-възрастни.

– Според теб, провалът или никога да не опиташ е по-лош вариант ?

– Ако не опиташ, цял живот ще си задаваш въпроса:“Какво ли би станало,ако го бях направил?“ . Провалът не е страшен. Той ще т и донесе опит и поука как да постъпиш следващи път. Сами трябва да се изправим и да продължим напред.Провалът върви ръка за ръка с успеха.

– С кои три думи би се описала?

-Аз съм мечтател, постоянна съм и съм щастлива !

– Доверяваш ли се само на една идея, в която силно вярваш?

– Всеки път всичко започва с едно малко хрумване. То е като искрица, просто проблясва. Провокирано от хубава музика или от някаква ситуация. Не мисля какво ще излязлезе .Просто започвам да го развивам. Никога не си казвам, че ще стане страхотно. Развивам идеята и се старая процеса на работа да интригува хората, с които работя. Работата ни е екипна. За мен е важно какво виждам в очите на танцьорите, усещам емоциите им и това ни води напред. Всеки път като се появи и най-малката идея, тя не ми дава мира, докато не излезе на яве. Понякога минават години,докато намеря подходяща музика,танцьор или нещо друго,но “идейката”си стои критичко и чака. Понякога се оказва, че е била сполучлива и публиката е доволна.Тогава заспивам спокойно до следващата “искрица“.

– Какъв съвет би дала на децата?

Децата са най-съвършеното нещо на тази планета. Обожавам да съм сред деца. Бих ги посъветвала да не бързат да растат ,да запазят по-дълго пламъка на детството в себе си,но когато неизбежното се случи и все пак станат възрастни, нека често се връщат към този период. Всички възрастни някога сме били деца. Големият проблем е,че някои забравят за това…

– Ако имаш възможност да промениш нещо в света какво ще е то?

– Ще направя хапче за вечна младост и безсмъртие. Бих изобретила телепортирането. Искам да отида навсякъде,ама много скъпи са тези самолетни билети… Иначе на света не искам нищо да му променям. Бог го е създал такъв, какъвто трябва да бъде, а ние живеем на едно прекрасно място. Всеки път, където и да отида, с радост се прибирам у дома.Тук небето е най-синьо, хляба е най- вкусен, планините са най-красиви. Е, може само хората да станат малко по-усмихнати, но ние работим в тази насока. Танцуващите са ведри, усмихнати, здрави и разпръскващи положителен заряд.

– Плачеш ли след концерт ?

– -Просълзявам се от радост всеки път,когато видя новия ни танц на сцена.Това е месеци упорита работа, заедно с танцьорите, безсънни нощи и извънредни репетиции ,ушиване на костюми…..и когато видя всичко това завършено на сцената, и усетя емоцията на публиката…..как да не си поплачеш малко!

– Ти си човек, който е посетил много държави, коя ти е направила най-силно впечатление-?

– Австралия.Бяхме там през 2009 с Общински фолклорен ансамбъл “Ловеч”, с ръководители Валентин Барашки и Васил Гърмолов, в които танцувах тогава. Красива и екзотична страна, хора с различни цветове на кожата, гушнахме коала и кенгуру….незабравимо изживяване! Всяко едно място,което посетим е интересно само по себе си. Не мога да подмина и чудесата на Китай. Участвахме с ФТА “Магия” в международен фестивал през октомври 2017г. Там гледах два невероятни танцови спектакъла, с невиждани досега ефекти. Единият се изпълняваше по повърхността на езеро. Не може да се опише с думи, трябва да се види. Последното изживяване беше само преди месец в Малайзия, Куала Лумпур. Шарен свят, нови приятели, усмихнати и дружелюбни хора. Но където и да отидем пленяваме зрителите с нашия фолклор , с ритмите , които спират дъха. С една дума правим магия!

– Благодаря за това интервю и пожелавам на теб и ансамбъла много успехи на сцената !

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s