ЖИЦА-Група „Бендида“- ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕД МЕДИЯТА НИ

Група „Бендида“- ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕД МЕДИЯТА НИ

РЕПОРТЕРИТЕ: ОТ ТОВА ИНТЕРВЮ ЗАПОЧНА ПРИЯТЕЛСТВОТО НИ, ЗА КОЕТО БЛАГОДАРИМ!

Интервю на Симеон Костов с Кремена Николова, водещ вокал на група „Бендида“

КРЕМЕНА, ВОКАЛ НА ГРУПА +БЕНДИДА“

-Кремена, вие сте една от най-яките метъл групи в страната, но малко от феновете ви знаят защо сте избрали Бендида за име на групата. Ще ни разкажеш ли защо се спряхте на това име?

-Симо, Бендида е тракийска богиня, тя е богинята на луната. Нашите песни и текстовете до голяма степен са базирани на тракийската митология. По-голяма част от текстовете ни разказват истории и легенди за древни божества, в тях изобилства от митологични персонажи и приказни същества, което е харатерно за нашия стил. А това е свързано с мисията ни да съхраняваме голяма част от родните традиции и да предаваме легендите напред за бъдещите поколения. Текстовете ни са на английски, но по този начин нашите легенди достигат до по-широката аудитория. Традиционно българското също има място в песните ни, то е вплетено под формата на ритмика, а също така участва чрез гласа на българския инструмент – тамбура.

-Това е много интересно! А ще ни разкажеш ли нещо повече за членовете на групата? Прави впечатление, че имате нови попълнения. Като имам предвид усмихнатите ви лица, едва ли смените се дължат на конфликти между вас?

КРЕМИ И ВИНИ

-В почти всяка една банда съставът търпи трансформации, а ние сме група, която тази есен ще отпразнува десетия си рожден ден – това е един доста дълъг път, извървян от 2008 година до сега. От самото основаване на бандата до момента е останал само един от първоначалните членове, а това е именно основателят Вини Атанасов. Благодарение на неговата изключително ясна концепция за бандата, която той следва от самото начало, нещата са запазили първоначалната идея и характер. Песните постоянно търпят развитие и обогатяване на звука. Стилът ни е запомнящ, характерен и рядко срещан на територията на България и с този факт ние се гордеем. Предпочитаме да вървим по неотъпкани пътеки, но това да бъдат лично нашите пътеки. Не изневеряваме на стила си, но това далеч не означава, че не обичаме да експериментираме и да внасяме новости. Съвсем наскоро решихме да включим в нашето звучене и още два прекрасни инструмента, които допълват отлично музиката ни – флейта и цигулка! В момента под “ покрива на Бендида“ се подвизават осем прекрасни и талантливи музиканти. За нас е удоволствие да работим с позитивни, усмихнати и сърдечни хора. Тези музиканти, които се готвим трескаво за фестивала във Варна сме : Вини Атанасов – китара, вокали, композиции, текстове и аранжименти, аз – Кремена Николова – водещ вокал, Йоана Петрова – клавишни и бек вокали, Вяра Грънчарова – виола да гамба, Ива Магунска – флейта, Павлин Пеев – бас, Бисера Димитрова – цигулка и Антонио Велков – барабани. Почти всички колеги са възпитаници на Музикалната академия и е изключително удоволствие да се работи с тях. Промените в състава според мен са свързани с израстването на бандата. Колкото по-широки полета се чертаят за бъдещите планове, толкова по-ангажиращо и отговорно се оказва да свириш в една група. Много хора се плашат от това, защото мотивацията им и амбицията или отсъствието на такава, някак не са достатъчни и те не са готови да дадат повече от себе си, от свободното си време и енергия. Получават се и едни непреодолими различия в нивата, когато един иска да се развива, а друг – не. Тези, които остават и продължават напред, са хората, които са дошли, за да дадат нещо от себе си в името на общия прогрес. Аз лично престанах да приемам промените в състава драматично, защото осъзнах, че това е един естествен етап от развитието на всяка банда.

-С какво ново ще зарадвате феновете?

ДНЕС ТОЗИ СЪСТАВ НА ГРУПАТА Е ПРОМЕНЕН

– В края на миналата година представихме официално дебютния ни албум, който беше плод на дългогодишен труд, нямахме търпение да прелистим тази първа страница и да продължим напред. Едно стъпало за нас беше изкачено и сега вървим нагоре към следващото. Не даваме смели прогнози кога точно ще бъде готов следващия албум, само ще издадем, че вече две от песните са записани в демо вариант. В новите парчета ще се придържаме към характерната за нас фентъзи тематика, метъл звучене, хорови партии, красиви лирични мелодии, фолклорни ритми и богати композиции. Отговорник за тези въздействащи аранжименти е нашият талантлив композитор Вини Атанасов, който освен всичко друго е и основател на бандата.

Аз, репортерите от вестник „Алтернатив прес“ и всички фенове ти благодарим за прекрасното интервю и желаем на група „Бендида“ едно успешно и вълнуващо лято!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s