ЯВОР ЦАНЕВ – Убеден съм, че докато помагаш на другите, помагаш и на себе си, дори когато се сблъскваш с неблагодарност и разочарования

сн. архив на писателя Явор Цанев

– Вие сте популярен автор и сред младите хора, но все пак бихте ли се представили за нашите читатели, които все още не ви познават ? В тази връзка, а и тъй като много от нашите читатели са деца и подрастващи, какъв бяхте като ученик?

– Здравейте, аз съм Явор Цанев, живея в Русе и се занимавам с книги и литература по различни начини – като автор, издател, редактор и т. н. Преди това доста години съм работил в Русенската библиотека, а още по-преди това, като ученик, си мечтаех да се занимавам с писане и издаване на книги, така че може да се каже, че полека-лека сбъдвам мечтите си.

ЯВОР ЦАНЕВ

Да ни разкажете забавни истории от този си период? Как и кога написахте първата си творба и какво ви мотивира да започнете да пишете?

– Може би ще ви е донякъде забавно, че нямах добри учители по литература, които да харесвам (не ме притеснява, че може да се разсърдят), а в един период от началното училище, всеки срок бяхме с нов учител по български и това несъмнено пречеше на обучението ни. Затова пък няколко души пишехме фантастични романи и си ги четяхме в междучасията. Изглежда в нашия случай любовта към книгите не идваше от училище, а по-скоро я носехме там, от домовете си. Иначе, доколкото си спомням, първия разказ, който написах, беше за един еко-конкурс – и го отличиха. Трябва да съм бил пети-шести клас.

– Наближава края на тази календарна година-каква е равносметката ви за нея?

– Тази година беше добра за мен като автор. През издателство Изток-Запад излезе сборникът ми „Целунат от Бога“, за който отзивите са чудесни, а съвсем скоро от Ателие за детска литература „Горната земя“ се появи и детският ми роман „Злостории“, който също се приема с радост от първите му читатели. Разказът ми „Сърдити небеса“ даде името на проекта с разкази по илюстрации на Петър Станимиров от авторите на клуб „Лазарус“, разказът „Гострайтинг“ взе първо място на конкурса „Паралелни реалности“, организиран от Младежки дом – Пазарджик и клуб „Аркадий и Борис Стругацки“. Разказът „Отдалече“ бе включен в страхотния сборник- билингва на Русенската художествена галерия „Разкази, вдъхновени от картини“, заедно с творби на европейски автори, а мои разкази се появиха в подборките на различни печатни и електронни издания. Издадохме и сборника от нашия конкурс за разказ, вдъхновен от Лъвкрафт – „Зовът на Лъвкрафт“, който е най-новото добро заглавие в поредицата ни от конкурсни сборници. Имах честта и удоволствието да бъда поканен за жури и в други литературни конкурси.

МАЛЧУГАНЪТ ЯВОР/СНИМКАТА Е СПЕЦИАЛНО ЗА НАШЕТО ИЗДАНИЕ/

С какви проблеми се сблъсква младият писател днес и какво трябва да направи, за да не се обезсърчава и да продължи да пише?

– С каквито се сетите. Проблеми да искаш. Но основните проблеми, които стоят пред младия писател, според мен са най-често вътре в него. За жалост, така е и с някои уж по-утвърдени автори. Нереалистичните очаквания да станеш с десетина разказа „българския Стивън Кинг“, издателствата да се избиват да предлагат хонорари за следващата ти книга, а работата по текстовете да е работа на редактора… няма как да те развият и отличат от останалите. Липсата на готовност да работиш усилено, нежеланието да пишеш едновременно с радост и вдъхновение, но и със стремеж безкомпромисно да изглаждаш текста според възможностите си, не дават добри резултати. Навикът да завиждаш, вместо да се вдъхновяваш от успехите на другите, е също ужасно вреден. Извън самия автор пречките съвсем не са малко, но пък нали е казано, че човек, който победи себе си, може да победи целия свят.

Как можем да се справим с неграмотността и да върнем младите хора отново в библиотеката и при книгата?

– За съжаление не мога да отговоря на този въпрос. Времената са динамични, пред младите хора има куп изкушения, които се конкурират с интереса към книгите, но мисля, че който е усетил какво дава хубавата книга, винаги ще посяга отново към нея.

–Можем ли да кажем, че писането е мисия и каква е вашата?

– Предполагам, че за всеки автор писането е нещо различно, със своите нюанси, но то неизбежно е комуникация с читателя. Дори когато казваме, че пишем за себе си. Книгата е място, където можеш да определиш и опишеш късче свят, да решиш какво ще се случи в него и да кажеш по този начин нещо на бъдещия читател. Една от особеностите на книгите е, че ни позволяват да разговаряме с умове, които отдавна не са при нас, както и дават възможност да споделяме истории и идеи с хора, които още не са се родили. С работата си като издател дотук се опитах да вдъхновя български автори, да им дам малко място за изява, а също и възможност да получат нещо срещу труда си. Убеден съм, че докато помагаш на другите ,помагаш и на себе си, дори когато се сблъскваш с неблагодарност и разочарования.

– Коя ваша творба определяте като най-добро постижение до този момент?

– Струва ми се нормално авторите да харесват всичките си книги, а в моя случай те са достатъчно различни, поне засега, за да мога да кажа, че ги харесвам по различен начин. В крайна сметка е важно те да намерят читателите, които ще ги харесат. Следващият ми сборник ще е по-скоро в духа на „Вино за мъртвите“ (който ми е скъп по особен начин) и в него можете да очаквате съвременна проза, в която магията и ужаса са по-скоро лек щрих за овкусяване на текста.

Какво ново да очакваме от Явор Цанев през 2019 година?

– Вероятно ще издам сборника, за който току що споменах. Също така съм се замислил за нова стихосбирка. Имам желание да поработя по няколко проекта, които ми се струват доста интересни и почти са се избистрили в съзнанието ми, но доколко ще стигне времето и вдъхновението… ще разберем догодина.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s