ДЕСИ НИКО – „ЖИВОТЪТ БЕЗ ЛИТЕРАТУРА Е ВЪЗМОЖЕН, НО НЕ И ЗА МЕН“

*Като начинаещ режисьор Деси вече е готова да ни изненада и с първия си филм.

Интервю на Василена Джамбазова

Скъпи читатели, днес бих искала да Ви представя една писателка, която олицетворява уют, топлина и ароматно кафе. Тя е автор на безспорния шедьовър „Алиса и петък вечер“ и несъмнено покори хиляди читателски сърца с болезнено искрени, но красиво предадени истории. 
Представям Ви Деси Нико.

ДЕСИ НИКО

Как се появи идеята за „Алиса и петък вечер“?

Деси: Някои идеи те удрят като гръм. Знаеш, че трябва да ги последваш. В случая с „Алиса…“ темата за модерния млад човек и вероятните му зависимости ми се въртеше известно време из главата. Не знаех как точно да я оформя. И изведнъж се появи идеята – зависимостите също ще бъдат герои! След това няколко години чаках по подобен начин да ми изскочи и идеята за финал, но това е един по-неприятен разговор.

Кога разбра, че литературата е твоето призвание? Защо я харесваш?

Деси: Мисля, че ако каквото и да било е твоето призвание, няма конкретен момент на разбиране или влюбване. То си е там дори преди възрастта, в която започваш да имаш спомени. Тормозиш всички наоколо да ти четат. Разказваш приказки на играчките си. От мига, в който се научаваш да четеш, започваш да поглъщаш книги. От мига, в който се научаваш да пишеш, започваш да правиш опити за твои си книги. Това е. Красиво е.

– Какво те вдъхновява да пишеш?

Деси: Хората – колко са различни и колко са еднакви – това ми е неизчерпаем източник на вдъхновение.


За какво си благодарна?

Деси: За всичко. Каквото не ми е харесвало на момента, в дългосрочен план винаги се е оказвало чудесно стечение на обстоятелствата.

Да очакват ли твоите читатели нова книга? 


Деси: Когато нещата опират до вдъхновение, не мога да си поставям категорични срокове. Желанието ми е да издам втората си книга до края на годината, а още през май да публикувам един по-малък и много интересен проект в съавторство с още един човек. В момента обаче съм по-развълнувана от нещо, което не е литература – дипломната ми работа по „Режисура“, т.е. първият ми готов филм.


Има ли нещо, за което съжаляваш?

Деси: Съжалявам, че не съм пътувала повече в студентските си години; че не пътувам колкото ми се иска в момента; съжалявам, че не се осмелих още по-рано да тръгна по мечтания си творчески път. Общо взето съжалявам за някои неща, които не съм направила, но не съжалявам за нищо, което съм правила, дори да ме е адски срам от него.

Какво чувстваш докато подреждаш мислите си върху листовете хартия?

Деси: Един ден се чувствам гениална, на следващия – тотално скучна. Май спасението и в двата случая е да се сещам да си припомням: „Утре ще ти изглежда различно!“


Деси, чувала съм, че думите са нашият неизчерпаем източник на магия. Какво мислиш ти по този въпрос?

Деси: Вярно е, думите могат да правят магии в най-различни аспекти: могат да вдъхновяват, да създават вълнуващи измислени светове чрез литературата, например, което е хубаво, но могат и да промиват мозъци, да изграждат фалшива представа за нещата. Истината е, че в реалния живот по-честно е да гледаме действията, отколкото думите.

Имаш ли любим писател и ако да, то кой е той?

Деси: Не съм склонна да издигам в култ когото и да е. Писатели, режисьори, художници, музиканти – естествено, възможно е почти всичко на даден творец да ме докосва силно, но обикновено се случва едно-две произведения да ми харесват много, а следващите (или предходните) не чак толкова. Последната писателка, която ме впечатли с два поредни романа, е Зейди Смит. Различен, интересен стил! 


Би ли довършила изречението: „Животът без литература е….“

Деси: Възможен, но не за мен.

Деси,благодаря ти изключително много, че се съгласи да отговориш на нашите въпроси. Аз и екипа на „Алтернатив Прес“ ти пожелаваме успех и с нетърпение очакваме новата ти книга и първия ти филм.

Деси: Благодаря!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s