ИЗКУСТВО

СОФИЯ -„ ВСЯКА ТАТУИРОВКА, КОЯТО ПРАВЯ Е УНИКАЛНА, ЗАЩОТО ТАТУИРАНЕТО Е ИЗКУСТВО И ОСТАВА ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ“;

Интервю със София Пампулова, собственик на тату студио „Петно“

– София, би ли се представила на нашите читатели?

– Аз съм София Пампулова на 20 години. Аз съм татуист и собственик на студио за татиуровки „Петно“.

– Татистът е един вид художник. От кога рисуваш?

– От много много малка се занимавам с рисуване и винаги съм рисувала. Рисувах в часовете в училище, рисувах вкъщи и сега мога да кажа, че рисуването е моя живот. Дарбата ми да рисувам ми е по наследство. Единият ми дядо е художник , а другият има страст към изкуството и е собственик на доста известни и интересни картини. Голяма част от семейството ми се занимава с изкуство. Но винаги съм имала интерес и към татуирането и най-накрая рисуването ми се прероди и в татуиране.

– Защо точно татуировки, а не картина избра да правиш ?

– Още преди да започна да татуирам ми в било интересно как се случват нещата, и ми хареса предизвикателството , че тази картина остава за цял живот на татуирания. Но сега най-вече ми харесва точно това, че оставям следа от себе си върху хората. Тръпка е и това, че работата е отговорна и пипкава.

– Виждам, че е доста трудна работа.

– Трудно е, защото нямаш право на грешка. Не всеки може да го прави и не на всеки има търпението да го прави. Бих казала, че е много трудно дори, защото мястото върху, което работиш е “живо платно” и докато го рисуваш то диша и се мърда , то ти говори. Много е важно да предразположиш човека , защото не само татуировката остава за цял живот, но и в самото преживяване има и болка, и чувства, и характер.

– Искаш да кажеш, че освен добър художник, татуистът трябва да е и психолог? Хората споделят ли лични преживявания?

– Понякога да, понякога не , всеки си преживява татуирането по собствен начин. Някои хора предпочитат да мълчат, може би, защото ги боли .Други пък не спират да говорят, защото това ги разсейва.

– Да разбирам ли, че процесът на татуиране е много болезнен?

– Всъщност не е болка, по-скоро е неприятно усещане, като под неприятно имам предвид , че е леко дразнение. Но най-вече си зависи от прагът на болка на самия човек и от мястото на тялото, което се татуира .

– А какви хора идват да си правят татуировки?

– Идват всякакви хора, но най-вече съм забелязала, че клиентите на студиото са по-артистични личности. Голяма част от самите тях се занимават с някакво изкуство. За мен всеки е уникален сам по себе си.

– Правила ли си татуировки на по-нетрадиционни места?

– За татуировките, няма странни места хаха. Те навсякъде са красиви, според мен. Но може да се каже,че странно място за татус е на стъпалото отдолу и около мъжкия полов орган.

– А татуирала ли си известни хора?

– За много известни хора, не мога да кажа, че все още съм татуирала, тъй като студиото е още ново. Тепърва се надявам , че ще татуирам известни личности. Но си имам една вярна клиентка, която стигна до финалите на X factor.

– А как избираш дизайна на татуса?

– Повечето хора си идват с идея, например нещо свързано с лична история за тях и след като поговорил им изготвям дизайн . Други, пък разглеждат моите разработки, които все още не съм правила и си избират от тях . Казвам, които не съм правила, защото, което татуирам определен дизайн, не го правя втори път, за да може всеки да си има собствен уникален татус.

– А опасно ли е за здравето? И какво се прави за нея?

– Ако на клиента му е първи татус се прави тест за алегрия. После се следи 24 часа за зачервяване или пъпчици. Тестът се състои от точка мастило под кожата като мини татусче. Безопасността и хигиената са най-важни за нас. Затова всичко се дезинфекцира преди и след всяко татуиране на човек.

– А има ли възрастови ограничения за клиентите, може ли деца да си правят татуси?

– Попринцип не е хубаво докато не навършат 18 години, но ако нямат се изисква декларация за съгласие от настойник,. Но аз предпочитам лично да дойде настойникът, за да е спокойно всичко.

– Татуирането повече изкуство или бизнес е?

– Обичам искуството, обичам и татуирането, което е бизнес все пак. Искам това да работя. Така, че двете за мен са в едно и бизнес ,и изкуство.

– София, ти самата колко татуировки имаш?

– 22 и смятам броят им да се увеличава. Истината е, че като си направиш една, няма да можеш да спреш.

– Студиото ти е все още ново, сава ли работиш или има и други татуисти?

– Студиото се казва Петно. Първия месец и половина бях соло, след това се получи така, че се присъединиха и други колеги към мен. Надявам се още хора да се влючат в нашия екип скоро.

– А участвала ли си във форуми и състезания за татуисти?

– Аз все още не съм участвала, но тази година със сигурност ще го направя, защото е вълнуващо, може да се обменят идеи с други участници, а е и престижно.

– Благодаря ти за интересния разговор и ти пожелавам много успех!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s