ПИСАТЕЛЯТ АНГЕЛ ИВАНОВ- Комерсиалното може да се харчи, но няма стойност

Писателят Ангел Иванов представи книгата си „Техническа проверка“ в Националната Априловска гимназия- гр. Габрово, в деня на патронния ѝ празник

На 14.01.2019г. в Актовата зала на Националната Априловска гимназия, гр. Габрово се състоя представянето на дебютната книга на писателя, телевизионен сценарист и пилигрим Ангел Иванов. Творбата е сборник с разкази и носи заглавието „Техническа проверка“ (изд. Scalino). В книгата умело са съчетани вярата и духовността, красотата на отминалите детски спомени, както и наложената върху тях меркантилизация от човека, оставен в самотата на трудния живот и несправедливото ежедневие. Като бивш спортист и възпитаник на гимназията, авторът разказва за живота си в родния град и за прехода към зрелостта. 
В следващото интервю писателят споделя вижданията и вярванията си за вярата и пътя, за изкуството и силата на призванието.

Интервю на Йоана Йорданова-Габрово

– Какво Ви подтикна да скочите от спорта към литературата?

– Подтикна ме фактът, че не можех да разговарям със съотборниците си, чувствах се самотен, а самотата често ражда градивни мисли, които да осигурят насъщен смисъл. Аз го намерих в литературата и писането.

– Тъй като един от основните акценти в книгата Ви е религията или по-скоро вярата, каква е според разликата между тези две понятия?

– Религия не е лоша дума, но вярата е нещо много персонално, много лично. Особено моята вяра – християнската е символ на споделеност, заедност. Път, който споделяш с ближния.

– Вие сте били телевизионен сценарист на различни формати, но обмисляли ли сте да напишете филмов сценарий?

– Имам нахвърляни идеи за късометражен филм, но все още нямам такива за пълнометражен, игрален проект. Не се чувствам готов да пробвам в киното, но не защото мисля, че то е по-високо от литературата. Напротив, според мен основата на всяко изкуство е текстът. Текстът като драматургия, като история.

– В тази връзка, кое според Вас превръща текста в история?

– Мисля, че един текст не може да бъде история, ако в него няма нещо ново. Защото литература е онова, което не е графоманията, клишето и до болка познатите фрази.

– Кои автори Ви вдъхновяват?


АНГЕЛ ИВАНОВ
снимка Светозар Гатев

– Чехов, Мопасан, Борхес, Селинджър. От българските автори това са Радичков, Деян Енев и още много други.

– Благодаря за честността и отделеното време!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s