FREIJA:“ Музиката може да те доведе до неподозирано красиви светове, но пътят до тях е трънлив и често неблагодарен“

Да се представите на нашите млади читатели?

-Ние сме FREIJA – акустичен проект, вдъхновен от красотата и мистичността на Скандинавската митология. Freya (Теодора Стоянова) и Óðr (Добрин Стоянов). Репертоарът ни включва акустични интерпретации на популярни скандинавски групи и фолклорни песни.

Теди: Аз съм Теодора Стоянова Freya. По образование съм филолог, но музиката е голяма част от живота ми. Това, което винаги ме е движело в живота, е желанието да създам нещо непреходно чрез изкуството. Смятам, че човешкият живот е крайно недостатъчен, за да се случи това може би поради причината,че хората се ограничават само с мисъл за собственото си съществуване. За съжаление често съсредоточени в тази мисъл, пропускаме да помислим и за тези след нас. Именно чрез изкуството има възможност да оставим нещо от себе си за другите и то евентуално да промени живота на хората. Ще бъдем много щастливи, ако чрез изкуството си съумеем да оставим следа, която да въздейства и много след нас.

Добо: Аз съм Добо. По образование съм лютиер, по душа съм китарист и металяга.

Кога се появи любовта към музиката?

Теди: През целия си съзнателен живот съм харесвала музика. В първи клас родителите ми ме записаха на уроци по пиано и благодарение на тяхната подкрепа аз навлязох в необятния свят на музиката. Освен това винаги съм харесвала да слушам музиката, която баща ми ми пускаше още като съвсем малка: Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath и много други. Любовта към музиката при мен беше изцяло преплетена с любовта към рока. Затова когато започнах и уроци по поп и рок пеене при моята първа учителка Катя Тенева исках винаги да пея Bon Jovi (по това време това беше моята любима група), както и на други рок изпълнители. Когато бях в 10 клас, чрез едни свои приятелки от Математическата и Хуманитарната гимназия Катя и Йорданка, на които винаги ще бъда благодарна, научих, че метъл групата Ivory Twilight си търсят вокалистка. Още първата репетиция с тази група, която по това време изпълняваше изцяло кавъри на финландската група Nightwish разбрах, че това е моят стил на пеене , който и най-добре изразява личността и душевността ми. Така се зароди любовта ми към скандинавския метъл и култура. Дългогодишната работа в тази група доведе до това да изработя класическа постановка – умение, което дължа на проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак. След множество промени и различни проекти, в които участвах, продължавам да пея в този стил.

Добо: Родителите ми имаха голяма колекция плочи. 3 от тях ми харесваха и по цял ден ги слушах – Queen,  The Beatles и Висоцки. Kогато касетките масово се появиха, открих групи като Maiden и Metallca, а по-късно с появата на дисковете и mp3 – открих и екстремния метъл.

-Какви са възможностите за един изпълнител в България?

Теди: Възможности винаги има, когато човек работи усърдно и целенасочено и когато дава цялото си сърце и душа за това, в което вярва. Занимавам се повече от десет години с рок музика и пеене в рок групи по клубове, фестивали, рокерски събори и други форуми. Може би България тепърва започва да се отваря за този стил чрез привличането на много световноизвестни групи по нашите фестивали. Надяваме се,че тази тенденция ще се запази и това ще отвори и перспективите на много от българските изпълнители да се изявяват на родна почва.

– Как се появи дуото и защо ?

Теди: Времето, прекарано в тази невероятно красива северна страна, ни изпълва с вдъхновение. Още потръпвам като си спомня тайнствената магия на финландските езера, величието на горите им и спокойствието на зелените им поляни. Всичко това, както и предпочитанието ни към скандинавски метъл групи, наклони везните към това да изпълняваме акустични интерпретации на подобни групи и типично фолклорни песни от тази стилистика.

Да ни запознаете с бъдещите си планове и какво ново да очакваме от вас?

-Бъдещите ни планове са свързани с това да обогатяваме репертоара си, както и да намерим нови форуми за изява. Засега имаме покана за участие в много фестивали в страната като Античния фестивал „Нике-играта и победата” във Велико Търново, във „Фестивала на средновековните традиции, бит и култура” в Калето Мездра, както и Lost Age фестивала в Пловдив. Щастливи сме, че имаме възможност да се изявим именно на такива фестивали, защото в цялата им приказна и митологична атмосфера персонажите, които пресъздаваме чрез творчеството си – скандинавската богиня на плодородието и нейния любим (Фрея и Одр), ще добият още по-голяма плътност и истинност.

Разкажете ни за забавни моменти от сценичната ви дейност?

– Всяка сценична изява е свързана с много вълнения и приготовления от наша страна – най-вече носене на куфари с рокли за певицата. Добре, че Добрин е силен и як като същински викинг и може да носи по много куфари. Във Финландия имаше много забавни моменти.

Ще ви зададем и традиционния ни въпрос. Какви ученици бяхте?

Теди: Аз бях много старателна ученичка. Завърших СОУ „Черноризец Храбър” и след това Гимназията с хуманитарен профил „Св.Св. Кирил и Методий”. Обичах да научавам нови неща, най-вече хуманитарните науки – литература, философия. В гимназията бях от ученичките, които носят черна метълска тениска и пишат имена на групи по чиновете. С приятелката ми Анелия, с която стояхме на един чин, ходихме на рок концерти и много се вълнувахме, когато слушахме и обсъждахме любими наши групи. След училище се прибирах бързо вкъщи, за да мога да си науча уроците и след това да отида на репетиция на групата, в която пеех тогава. Щастлива съм,че именно така протече животът ми в училище, защото вярвах,че всички усилия, които полагам в обучението си, ще ми се отплатят след това в живота. До голяма степен сбъднах почти всички свои мечти, като не съм се отказала и от тези, които все още не съм сбъднала.

Добо: Аз си бях geek. По-интереси ми бяха, игрите книгите и музиката, отколкото уроците. Не обичах големите компании и събирания. Имах няколко добри приятели, на които много държах. Откъм успех бях добре- не бях отличник, но се справях. Бях добър най-вече по предметите, които ми бяха интересни – математика и история. Освен това правех доста глупости и често си навличах неприятности.

– Какво ще посъветвате младите хора, които тепърва избират пътя на музиката?

Теди:Ще ги посъветвам да не се страхуват да мечтаят, защото с достатъчно желание, много вложен труд и малко късмет мечтите могат да се сбъднат. Дори в началото това да изглежда невъзможно, всички усилия в нашия живот се отплащат в един момент. Музиката може да те доведе до неподозирано красиви светове, но пътят до тях е трънлив и често неблагодарен. В началото може да има много затворени врати, но това не бива да действа демотивиращо на младите хора, а напротив – трябва да ги направи още по-трудолюбиви и упорити. Но и успехът не бива да бъде на всяка цена. Един мой много ценен приятел и музикант, Стефан Гераксиев – Денвъра, скоро ми каза, че „когато амбициите са непременни, убиват творчеството в твореца”, и е прав. Преди всичко един музикант трябва да помисли за това какво иска да каже с творчеството си и най-вече какво иска да остави след себе си.

Добо: Никога да не спират да мечтаят и да следват мечтите си. Да си поставят цели и да работят здраво, за да ги постигнат.

Теди: През 2015 година бях поканена от Пламен Димов – българската нишка в историята на финландската симфоник метъл групternational Music and Art Festival във Финландия. На следващата година отидох там заедно със съпруга си Добрин Стоянов. Двамата имахме възможност да подготвим акустични кавъри на Nightwish и да ги представим пред финландската публика. Представихме и някои български народни песни – „Лудо младо” и „Притури се планината”, както и наша интерпретация на песните „Вървят ли двама” и „Осъдени души”. Останахме очаровани от начина, по който финландците възприемат чувствеността и специфичността на българската песен. За нас това беше невероятно вълнуващ момент, чувствахме невероятна гордост и щастие от това,че сме българи и се гордеем с богатствата на нашата музика. След като се върнахме от Финландия решихме,че опитът, който имаме, и удовлетворението от това да свирим заедно може да ни доведе до създаването на невероятно красиви песни и решихме да продължим.

Един коментар към “FREIJA:“ Музиката може да те доведе до неподозирано красиви светове, но пътят до тях е трънлив и често неблагодарен“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s