НОВИНИ – СТРАНАТА

За да стигнете до новините следвайте линка под заглавията!

ВАРНА

Варненското езеро вече няма да бъде замърсявано

Национална младежка медия „Алтернатив прес“новина „Варненското езеро вече няма да бъде замърсявано“

БУРГАС

Третото издание на „Буургсток“ събира на една сцена музика, поезия, изобразително изкуство и стендъп дебют

Национална младежка медия „Алтернатив прес“новинаРедактиране „Третото издание на „Буургсток“ събира на една сцена музика, поезия, изобразително изкуство и стендъп дебют“

БУРГАС

5 предложения, които да пробвате по време на Уикенда на странджанката и бирата

Национална младежка медия „Алтернатив прес“новинаРедактиране „5 предложения, които да пробвате по време на Уикенда на странджанката и бирата“

БУРГАС

Изложбата „Звук и цвят’2020“ представя изящното изкуство на 12 популярни художници в Бургас

Изложбата от XXI пленер на Българското национално „Дарик“ радио отново събра художници от страната и чужбина. Дванадесет популярни творци с различни концептуални и естетически виждания, специфични със своите стилови търсения, светоусещане и визуални решения в цвят и форма, подредиха картини в Бургас. Експозицията бе официално открита в уютната градина на галерия „Георги Баев“.

„Това е традиция, която започна в края на 20 век и първият наш пленер, който се случва в пандемична обстановка. Освен личния подпис на своите автори, картините носят и подписа на годината. 2020-а ще бъде особено ценена от всички колекционери“, каза по време на откриването Радовест Радев, собственик и изпълнителен директор на „Дарик“ радио.

„Прекрасно е да има такива поводи, когато можем да видим как колеги са творили свободно и са се вдъхновявали. Поздравявам организаторите и всички, които имат отношение към изкуството. В тази различна година университетите и училищата също се справиха достойно с различната ситуация. Нека си пожелаем да сме здрави“, заяви в приветственото си слово проф. Георги Янков, ректор на Национална художествена академия  и първи ръководител на филиала на НХА – Бургас.

През последните четири години Пленерът „Звук и цвят“ се реализира с подкрепата на Община Бургас.

„Благодаря за тази прекрасна инициатива, за трибуната и възможността, която тя дава на млади и световно утвърдени автори. Ние искаме Бургас да продължава да се утвърждава като град на изкуство, творчеството и култура“, каза кметът Димитър Николов по време на официалното откриване.

Валери Чакалов, Васил Колев, Велислава Гечева, Веселин Дамянов-Вес, Георги Йорданов, Елена Георгиева, Емануела Ковач, Марта Райхел, Румен Атанасов, Румен Читов, Севда Потурлян и Стефан Божков са участниците от 21-то издание на пленера.

Колекцията от пленерите на радиото наброява над 600 картини, което я прави една от най-богатите частни сбирки на съвременно българско изобразително изкуство – хроника на новата истоия на страната ни. 

Тази година „Звук и Цвят“ се посвещава на изключителния художник, преподавател и приятел на Дарик радио – Андрей Даниел, който е дал от себе си с творчеството и присъствието си по време на пленерите на медията. 

Изложбата ще гостува в Галерия „Баев“ до 20 септември. Входът е свободен.

СТАРА ЗАГОРА

Честваме 145 години от Старозагорското въстание

Днес се навършват 145 години от Старозагорското въстание. В знак на преклонение пред  делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г. и почитане на тяхната памет, ръководството на община Стара Загора  поднесе венци и цветя на паметника на Старозагорското въстание и  паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов.

Oт 18,00 часа в Регионален исторически музей Стара Загора, ще бъде представeна книгата „Бележки по Старозагорското въстание“ от Христо Шиваров. По време на събитието проф. д-р Пламен Митев ще запозне присъстващите с най –новите открития свързани с национално –освободителните борби по време на Възраждането в светлината на новите документи, открити в турските архиви.